Primăria Câmpulung Moldovenesc împreună cu Consiliul Județean Suceava a organizat, sâmbătă, 21 iulie 2018, manifestările din cadrul proiectului Caravana „Zestrea Bucovinei”, parte a Programul dedicat Centenarului Marii Uniri.
Astfel, începând cu ora 10:00, au avut loc prezentări și dezbateri privind zestrea cu care a venit zona Câmpulung Moldovenesc la Unirea Bucovinei cu Țara, acum 100 de ani.
Printre temele abordate s-au aflat arhitectura zonei, învățământul în Câmpulung Moldovenesc și în Bucovina la 1918, istoricul silviculturii bucovinene și creșterea animalelor în Bucovina. De asemenea, în cadrul evenimentului s-au acordat distincții „Meritul Bucovinei” Muzeului Arta Lemnului, Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, Muzeului Oului din Moldovița – Lucia Condrea, dr. Sylvei Hoișie, reprezentantului huțulilor – Casian Balabașciuc, profesorilor Radu Cenușă și Ioan Iosef, artiștilor Ion Maftei și Filon Lucău și colecționarul Ion Grămadă.
După acest moment, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și primarul Mihăiță Negură au dezvelită o placă comemorativă pe clădirea fostei primării, din centrul municipiului.
Caravana Zestrea Bucovinei a poposit și la Muzeul Arta Lemnului, unde s-a discutat despre civilizația lemnului în Bucovina și despre huțulii din Bucovina.
„Câmpulung Moldovenesc este un fel de capitală spirituală aici, în sudul Bucovinei, am discutat teme extrem de importante, despre istoria pădurilor și administrarea pădurilor, modelul din Bucovina care este unic și cel mai performant din România. Am discutat despre cadastru. Să nu uităm că Bucovina este singura din această zonă de nord a țării care a avut cadastru. Am discutat despre civilizația lemnului și suntem aici la Muzeul Lemnului. Am discutat despre civilizația huțulă și am fost la singurul muzeu din țară dedicat ouălor încondeiate. Am fost la biserică unde am cinstit memoria foștilor primari ai Câmpulungului și ai vornicilor.
Dacă răsfoim file din istoria acestei zone vedem că avem o istorie foarte puternică și cu o amprentă de civilizație consistentă. În toamnă, atunci când vom sărbători centenarul, această Zestre a Bucovinei să fie și un album, să fie și o expoziție precum și o emisiune specială, să lăsăm generațiilor tinere să vadă ce a însemnat Bucovina acum 100 de ani, să facem o analiză critică: ce am făcut noi, ce mai avem de făcut și să luăm modele”, a declarat președintele CJ Suceava.
Gheorghe Flutur a adăugat că pelerinajul ”Zestrea Bucovinei” se îndrepta către Gura Humorului, Suceava și Fălticeni, iar la final de an „ne vom întâlni cu toată Zestrea Bucovinei într-o singură ladă”.
Lasa un raspuns