Odată cu înaintarea în vârstă, încep să apară anumite modificări și particularități ale corpului care favorizează alterarea anumitor celule și funcții ale organismului. Netratate, anumite simptome sau afecțiuni pot altera calitatea vieții sau chiar o pot pune în pericol.

În continuare vă prezentăm o parte dintre cele mai frecvente boli care afectează persoanele trecute de 60-65 de ani.

 

 Afecţiuni cardiovasculare

 

Sunt pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea la nivel global, cea mai comună astfel de afecţiune fiind boala coronariană, care presupune îngustarea sau blocarea arterelor principale care furnizează sânge inimii. Obstrucţia vaselor de sânge se poate petrece rapid sau în timp şi duce la infarct, o afecţiune cu potenţial fatal.

 

 Parkinson

 

Boala Parkinson se numără printre afecțiunile întâlnite cel mai des cu care se confruntă  persoanele în vârstă, o tulburare neurodegenerativă care evoluează progresiv și care poate influența dramatic viața bolnavilor, mai ales atunci când nu este monitorizată și ținută cu atenție sub control.

În general, boala debutează în jurul vârstei de 60-65 de ani, dar există și cazuri în care simptomele sale se manifestă mai devreme. Mai multe detalii despre ce este, ce cauzează boala, cum poate fi recunoscută cu ușurință, dar și care sunt metodele de tratament și de prevenție recomandate găsiți AICI.

 

Demența

 

Demența reprezintă o afecțiune care se manifestă prin declinul capacității mentale. Nu este o boală specifică, iar termenul este folosit, de regulă, pentru a descrie un grup de simptome care cauzează degradarea capacității mentale. Cu toate că aceste simptome se pot manifesta la orice vârstă, persoanele de peste 65 de ani prezintă un risc crescut de a se confrunta cu aceste afecțiuni.

Dintre tipurile de demență, cel mai întâlnit este Alzheimerul, iar 60-70% dintre pacienții care prezintă declinul capacității mentale sunt afectați de această afecțiune.

 

Osteoartrita

 

Boala se manifestă prin inflamarea articulațiilor, durerea provocată fiind extrem de puternică. Pentru ameliorarea simptomelor se folosesc antiinflamatoare și analgezice dar este necesar ca pacientul să beneficieze de ședințe de fizioterapie și să țină o dietă care să-l ajute să piardă din greutate (în cazul în care este supraponderal).

Osteoporoza

 

Afectează masa osoasă și conduce la subțierea și slăbirea oaselor. Este mai frecventă în rândul femeilor ajunse la menopauză și provoacă fracturi destul de grave (cum ar fi cea de șold).

 

Din nefericire, acestea sunt doar o parte dintre bolile care afectează persoanele trecute de 60 ani. Astfel, analizele și controalele periodice nu trebuie evitate, iar la cel mai mic semn de boală este obligatorie prezentarea la medic.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.