Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate şi Direcţiile de Sănătate Publică vor fi desfiinţate, a anunţat marţi dimineaţă ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. În următoarele zile va fi pus în dezbatere publică proiectul privind desfiinţarea Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Proaspăt numită în funcția de președinte al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Adela Băișanu, ar putea rămâne fără post. Și asta deoarece ministrul Nicolăescu ar dori desființarea CAS-urilor. Principalul argument al ministrului este reducerea cheltuielilor din sistemul sanitar.

Desființarea Caselor Județene de Asigurări ar aduce o economie de 1% din bugetul Fondului de Asigurări de Sănătate, bani care ar putea fi folosiţi pentru programele de decontare a medicamentelor sau în spitale, deci acoperirea nevoilor pacienţilor.

Spre exemplu, cheltuielile de administrare ale Caselor judeţene se ridică la circa 500 de milioane de lei anual: salarii, materiale şi servicii, cheltuieli de capital. Ministrul spune că o parte din sumă va fi economisită, în cazul desființării instituțiilor.

Ministrul nu a spus totuşi ce se va întâmpla cu cele 65 de persoane care lucrează în cadrul instituţiei judeţene, dacă vor fi disponibilizate, repartizate către consiliile locale sau judeţene. Ar mai fi posibilă varianta păstrării unui birou al CJAS, având în vedere că există pacienţi care merg zilnic la aceste case pentru a obţine diverse adeverinţe, sau medici care au nevoie de diferite acte. Astfel că există posibilitatea ca structura condusă de Adela Băișanu să fie subordonată Consiliului Județean sau Consiliilor Locale.

„Nu pot să comentez o declarație pe care am văzut-o la televizor. Nu știu dacă e un pas înainte. Așteptăm să vedem cum vor evolua lucrurile” , a declarat Adela Băișanu pentru www.SUCEAVAL!VE.ro.

Cheltuielile lunare de personal ale CAS-ului se ridică la 225,811 lei. Reamintim că în structura CAS Suceava sunt aprobate 75 de posturi, dar în cadrul direcției lucrează efectiv 65 de persoane.

Aceeași soartă va avea și Direcția de Sănătate Publică.

Ministrul Eugen Nicolăescu a confirmat și informația potrivit căreia Direcțiile de Sănătate Publică ar trebui să urmeze aceeaşi cale, iar dezbaterea publică în acest sens va fi lansată în perioada imediat următoare.

Este un model comunist!”, a spus ministrul, din anii 50, iar reforma sistemului este necesară. Potrivit informaţiilor, jumătate din cei 5000 de angajaţi ai DSP vor fi disponibilizaţi.

Ludovic Abiței, directorul DSP Suceava, a declarat că „dacă este un pas înainte sau nu timpul va arăta. Trebuie urmărit scopul final, cel de a proteja populația prin eficientizarea structurilor de control și supraveghere care funcționează în acest moment”. Se pare că primii care vor fi disponibilizați la DSP vor fi cei din structurile TESA.

Referitor la declarația făcută de ministrul Nicolăescu, cum că este un model comunist, Abiței a spus că acest model de organizare a DSP este întâlnit în Italia, Spania și parțial în Grecia.

În cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava lucrează aproximativ 132 de persoane, iar cheltuielile lunare se ridică la 340.000 lei.

Prefectul Județului Suceava, Florin Sinescu, a fost și el rezervat în declarații, precizând că se așteaptă un act oficial în acest sens.

Discuțiile despre desființarea celor două structuri au început în urmă cu două luni.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.