Cât costă să cumperi 6 ani de vechime în muncă? După ce salariul minim pe economie a crescut, s-a modificat și prețul pe care un român va trebui să îl plătească dacă vrea să cumpere un an de vechime în muncă în 2023, mai ales că de la un an la altul, tot mai multe persoane își plătesc vechimea în muncă.

Contribuţia lunară pentru a cumpăra un an de vechime în muncă se calculează în funcţie de salariul minim pe economie. Astfel, odată cu creşterea salariului minim brut pe ţară, care a ajuns la 3.000 de lei, contribuţia lunară la sistemul public de pensii a crescut cu 112, respectiv de la 638 lei cât era în 2022, la 750 lei în anul 2023.

Astfel, 750 de lei pe lună înmulțit cu 12 luni, ceea ce înseamnă că 9.000 de lei trebuie să plătească românii pentru un an de vechime în muncă. Pot alege să plătească toți banii odată sau să facă plata eșalonat, după ce vor încheia un contract cu Casa de Pensii. Iar pentru 6 ani, românii vor trebui să plătească de șase ori mai mult, deci 54000 de lei, notează gandul.ro.

Cum poţi verifica ce vechime în muncă ai

Pentru a putea verifica vechimea în muncă, trebuie să vă creaţi un cont pe site-ul Casei Naţionale de Pensii. Primul pas este acela de a completa datele formularului de creare cont. Structura formularului este următoarea:

Date de identificare:

Numele si prenumele

CNP

Adresa de e-mail

Act de identitate

Adresa de domiciliu

Dupa finalizarea completării formularului apăsaţi butonul print pentru a putea fi semnat olograf în original, pe hârtie, scrie psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.