România a înregistrat primele cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus. Deși subiectul este în prim-plan de mai bine de două luni, există în continuare tot felul de informații contradictorii și fake news-uri. Miljana Grbic – reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în România, a explicat, într-un interviu acordat Digi 24, cât este de periculos cu adevărat coronavirusul.

Reprezentantul OMS spune că, în acest moment, riscul de îmbolnăvire este foarte mic, dacă ”nu ești într-o zonă în care se răspândește virusul, dacă nu ai venit dintr-o astfel de zonă și nici nu ai fost în contact cu persoane care au fost în acele zone sau nu se simt bine”.

Cale lungă până la crearea unui vaccin eficient

Miljana Grbic susține că, în cazul coronavirusului, fiind o boală nouă, abia au început cercetările pentry crearea unui vaccin, iar procedura este una de lungă durată.

”Se fac cercetări pentru a afla mai multe despre ea, dar și pentru a crea un vaccin și medicamente pentru tratarea acestei boli, dar crearea unui vaccin este un proces lung, așa că ar trebui să fie un echilibru între dezvoltarea unui vaccin, care ia timp, și măsuri de sănătate publică. Acestea pot fi luate imediat și astfel putem salva vieți”, a spus reprezentanta OMS.

În privința mortalității, nu există deocamdată suficiente informații, spune Miljana Grbic. ”Ceea ce știm este ce au raportat autoritățile din China: au murit între 2 și 4% din oamenii cu această boală. Aceste cazuri letale sunt asociate cu vârsta mai înaintată și cu bolile cronice pre-existente. Vârstă înaintată înseamnă oameni peste 65 de ani, iar bolile cronice sunt în special hipertensiunea, problemele pulmonare, bolile de inimă, diabetul. Așadar, datele pe care le avem din China arată că aceste persoane sunt mai vulnerabile în fața bolii. Deci, sfătuim aceste persoane să fie precaute, dar să nu se alarmeze”.

Cum se ia boala

Din nou, nu există date suficiente. ”Ceea ce știm este că virusul se răspândește de la persoană la persoană prin picături de salivă, când o persoană infectată tușește sau expiră. Aceste picături pot ajunge pe suprafețe sau pe obiecte, iar dacă le atingi, iar apoi duci mâna la ochi, nas ori gură, atunci te poți infecta. Încă nu știm cât supraviețuiește acest virus pe suprafețe și obiecte, dar este foarte posibil să fie ca în cazul altor coronavirusuri, care pot supraviețui de la câteva ore până la câteva zile. Deci ceea ce trebuie făcut, dacă te gândești că o suprafață poate fi infectată: trebuie să cureți suprafețele sau obiectele cu dezinfectant simplu, iar apoi trebuie să te speli pe mâini cu apă și săpun sau cu geluri pe bază de alcool. Repet: nu uitați să nu vă atingeți ochii, nasul sau gura înainte de a vă spăla pe mâini!”, afirmă reprezentanta OMS în România.

Fără panică!

Dacă vorbim despre zone unde există o epidemie de COVID-19, recomandarea pentru angajatori este să le permită angajaților să lucreze de acasă, spune Miljana Grbic

”Chiar dacă au simptome ușoare, adică le curge nasul, tușesc sau chiar dacă au febră ușoară, adică 37,3 sau mai mult. Așadar, ar trebui să li se permită să lucreze de acasă, pentru a se proteja pe ei și a-i proteja și pe alții. Chiar și cei care sunt sub tratament cu medicamente precum paracetamol, aspirină, ibuprofen, ar trebui să stea acasă în cazul unei epidemii în acea comunitate, pentru că aceste medicamente pot ascunde simptomele infecției”, precizează reprezentanta OMS.

În România, însă, deocamdată nu sunt motive de panică. ”În acest moment trebuie să respectăm igiena mâinilor, igiena respiratorie și să păstrăm distanța. Dar în acest moment nu este cazul ca oamenii să nu meargă la serviciu, pentru că în România nu avem epidemie. Deci fără panică!”.

Cine trebuie să poarte masca de protecție

”Nu toată lumea trebuie să poarte mască”, susține Miljana Grbic. ”Organizația Mondială a Sănătății are o recomandare: persoanele care au simptome de boală respiratorie acută, adică tușesc, strănută, le curge nasul, ei sunt cei care ar trebui să poarte mască, pentru a-i proteja pe cei din jur. Apoi, personalul sanitar ar trebui să poarte mască atunci când intră în camera pacientului, când oferă tratamentul persoanelor cu probleme respiratorii, dar și persoanele care au grijă de membri ai familiei, deci nu doar la spital, ci și în alte locuri sau acasă. Acestea sunt categoriile de persoane care ar trebui să poarte mască. Nu se recomandă ca toată lumea să le folosească, din două motive. În primul rând, masca poate deveni o sursă de infecție, dacă nu este folosită corect. În al doilea rând, folosind masca poți avea sentimentul de siguranță, care este fals, poți simți că ești protejat și poți uita de alte măsuri, care sunt cruciale, precum igiena mâinilor. Când am spus că masca poate deveni o sursă de infecție”, spune reprezentanta OMS.

Recomandări de călătorie

Pot românii să călătorească în Italia sau în alte țări care au deja cazuri confirmate de coronavirus? ”Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă nicio restricție de călătorie sau comercială.  Indiferent unde ești, trebuie să urmezi aceleași măsuri pentru a te proteja și pentru a-i proteja pe ceilalți de boală. Indiferent că ești în Italia sau în România, trebuie să te speli pe mâini, să păstrezi distanța socială și să fii conștient de principalele măsuri de protecție”, susține Miljana Grbic.

Simptome. 80% dintre oameni fac forme ușoare ale bolii

Pentru coronavirus simptomele pot fi blânde și în unele cazuri este vorba despre o boală ușoară, precizează reprezentanta OMS.

”Asta înseamnă că sunt simptome asemănătoare cu cele ale altor boli respiratorii. Este vorba despre tuse, durere în gât, nas care curge. Se poate agrava la anumite persoane și pot apărea dificultăți în respirație, pneumonie, șoc septic. Dacă e să comparăm cu gripa, aceasta debutează cu febră bruscă, dureri de cap, dureri musculare sau de articulații. Sigur că pot apărea și dureri de gât, nas care curge, ca în cazul COVID-19. La gripă oamenii își revin de obicei într-o săptămână, dar se poate, de asemenea, ca boala să se agraveze.

81% dintre ei au avut o formă ușoară a bolii, nas care curge, dureri de gât, 14% forme severe, iar 5% au fost critice. Acestea sunt datele pe care le avem. Dacă e să comparăm cu gripa, între 3 și 5 milioane de oameni dezvoltă forme grave ale bolii în fiecare sezon la nivel global. Și tot la nivel global, între 290.000 și 650.000 de oameni mor din cauza complicațiilor cauzate de gripă. Și așa cum am spus la început, în Europa aproximativ 72.000 de oameni mor din cauza complicațiilor gripei.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.