Candidatul PNL pentru funcția de primar al municipiului Rădăuți, Cătălin Miron, consideră că toți crescătorii de animale trebuie tratați cu mai mult respect de către autoritățile locale și totodată trebuie să fie sprijiniți în activitățile pe care le derulează.

„Zilele trecute, am văzut cum autorităţile din Rădăuţi au mimat o licitaţie publică pentru o suprafaţă de păşune, când, în realitate, aceasta aparţine de drept crescătorilor de animale. Acea suprafaţă de păşune situată în zona Toloacă este de drept a rădăuţenilor dintotdeauna. S-a profitat de neînţelegerile dintre ei pentru a-i ajuta pe unii în defavoarea altora, când se puteau găsi soluţii pentru a se evita astfel de situaţii tensionate. Umilirea fermierilor rădăuţeni trebuie să înceteze imediat”, a declarat Miron.

În opinia sa, autoritățile locale le-au ignorat cererile fermierilor și producătorilor locali cu privire la diferitele probleme pe care aceștia le au, tratând cu dispreţ această comunitate importantă.

„Producătorii rădăuţeni, fermierii de aici din zonă nu au o piaţă de desfacere pentru produsele lor. Nu au loc în piaţa din Rădăuţi pentru a-şi valorifica propriile produse. Produsele lactate sunt vândute la preţuri derizorii samsarilor, litrul de lapte este vândut cu 70 de bani, în timp ce la magazinele din Rădăuţi litrul de lapte este de 6 ori mai scump. Carnea de viţel sau de porc a acestor producători nu are loc în piaţa din Rădăuţi. Practic, producătorii locali sunt la discreţia samsarilor care se căpătuiesc pe spatele celor care muncesc din greu. Soluţia noastră imediată este ca în circa o lună de zile, până la începutul lunii iulie 2016, să amenajăm în Piaţa Centrală o zonă cu produse exclusiv din Rădăuţi, atât pentru produse lactate cât şi pentru produse din carne. Această zonă va îndeplini toate normele sanitar-veterinare impuse de lege, iar producătorii rădăuţeni vor putea să-şi valorifice produsele obţinute la un preţ superior”, a subliniat candidatul PNL.

Miron a menționat că sprijinirea producătorilor locali nu se va rezuma doar la amenajarea unui loc în Piaţa Centrală, acolo unde aceştia îşi vor vinde produsele.

Candidatul a detaliat un alt proiect, care nu se adresează doar fermierilor.

„În zona centrală vom construi o casă tradiţională bucovineană, în care să se valorifice nu doar produse lactate şi produse din carne, ci şi produse de patiserie, dar şi gemuri sau dulceţuri din fructe de pădure produse în Rădăuţi. Această casă tradiţională bucovineană ar fi nu numai un punct de atracţie turistică, dar ar contribui şi la valorificarea produselor de gastronomie din zona noastră. Noi, PNL, considerăm că avem obligaţia să fim alături cu adevărat de producătorii locali, să-i sprijinim aici, la noi acasă, şi să fim parteneri serioşi şi de încredere ai acestora”, a conchis Miron.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.