Rădăuțenii știu cu siguranță că orașul lor nu stă foarte bine la niciun capitol, în special. Drumurile nu sunt cele mai bune, spitalul nu este tocmai perfect, iar dacă privim scena politică locală, am putea spune că este blocată de când fostul primar și-a pierdut mandatul.

Cătălin Miron, candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Rădăuți, a făcut o paralelă între orașul Rădăuți și orașul Alba Iulia, în ceea ce privește absorbția de fonduri europene. Astfel, acesta a arătat că nu este imposibil pentru un oraș cum este Rădăuți, să obțină fonduri nerambursabile pentru modernizare.

Mai mult, argumentează Catalin Miron, orașul Alba Iulia a atras fonduri nerambursabile de mai mult 150 de milioane de euro într-o perioadă de numai 5 ani. Desigur, de ce nu ar fi posibil acest lucru și în Rădăuți?

„Un oraş relativ mic, de 60.000 de locuitori, a atras fonduri cu finanțare nerambursabilă de peste 150 de milioane de euro într-o perioadă de cinci ani. Trebuie să ne uităm şi să învățăm de la cei care au reuşit. Cu bani europeni nerambursabili s-au făcut investiții în modernizarea centrului civic al orașului, s-au reabilitat, modernizat şi extins 32 de km de reţele stradale, s-au creat zone verzi, piste pentru biciclete, s-au achiziționat panouri solare şi foto-voltaice, iar exemplele pot continua”, a arătat liberalul care candidează pentru funcţia de primar în Rădăuţi.

Pe deasupra, după cum declară chiar potențialul edil, contribuția minucipalității, prin intermediul primăriei nu ar trebui să depașească 2% pentru oricare din domeniile pentru care se vor obține bani.

„Anul viitor se vor deschide majoritatea liniilor de finanțare pentru proiectele de investiții. De aceea, încă din prima zi după câştigarea alegerilor locale din 2016 echipa mea va trece la treabă şi vom întocmi proiectele de finanțare în cadrul POR 2014-2020. Este extrem de multă muncă pentru  elaborarea studiilor necesare depunerii proiectelor, şi mă refer aici  la studii geo, studii topo, expertize tehnice, studii de fezabilitate, proiecte tehnice, studii de mobilitate urbană etc, dar şi întocmirea dosarelor de finanțare. Sumele de care municipiul Rădăuţi poate beneficia nu sunt deloc mici. De exemplu, doar pentru reabilitarea termică a blocurilor putem primi finanțare de până la 5 milioane de euro, pentru clădiri publice între 1-5 milioane de euro, reabilitarea infrastructurii rutiere o putem realiza doar cu o contribuție de la bugetul local de doar 2%. De asemenea, pentru amenajarea spațiilor verzi, pentru alei pietonale, pentru zone speciale destinate sportului, pentru locurile de joacă ale copiilor, dar şi instalarea de Wi Fi în spații publice contribuția din partea Primăriei Rădăuţi este de doar 2%. Cu acelaşi procent trebuie să contribuie Primăria Rădăuţi şi pentru investiții în infrastructura spitalicească, dar şi pentru investiții în educație, începând cu creșe şi grădinițe, până la liceele tehnologice. Iar în aceste proiecte este inclus tot ce înseamnă construcție, reabilitare, modernizare, extindere şi totodată echiparea infrastructurii educaționale. Toate aceste  proiecte înseamnă dezvoltare, înseamnă locuri de muncă, înseamnă tineri în Rădăuţi, într-un cuvânt înseamnă viitor”, a concluzionat Cătălin Miron.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.