Fostul președinte al Consiliului Județean Suceava, deputatul PSD Cătălin Nechifor, îi răspunde lui Gheorghe Flutur, actualul președinte al CJ Suceava, care susține că din cauza frânei Guvernului PSD lucrează la 10 la sută din capacitate și s-a arătat indignat de faptul că guvernanții nu se consultă cu administrațiile locale și județene în problemele majore, mai precis în chestiunea ariilor protejate, referindu-se la discuția cu ministrul mediului de săptămână trecută despre situl Natura 2000 Rarău – Gimalău și pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc.
În problema ariilor protejate, deputatul Cătălin Nechifor susține că ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, în vizita de lucru avută la Suceava, a ridicat subiectul din dorința de a găsi o soluție de finalizare a proiectului pârtiei și pe tronsonul al doilea, aflat integral în situl Natura 2000 Rarău – Giumalău.
Tocmai de aceea e greu de înțeles poziția domnului Flutur și dorința lui de a fi consultat. Ori era cu gândul deja la forumul administrației locale liberale de la Iași, ori, pur și simplu, o fi uitat că situl Natura 2000 ROSCI0212 Rarău-Giumalău a fost desemnat prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1.964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, modificat și completat de Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 2.387/2011. Un pic cam tehnic, însă contează mai mult anii în care s-au luat deciziile respective. Primul ordin e dat încă din perioada în care Gheorghe Flutur era ministrul agriculturii și pădurilor, iar al doilea, cel din 2011, e fix din perioada în care el era președintele consiliului județean și guvernul, respectiv ministrul agriculturii, erau 100% PDL, fix ca și el. Știu că e ușor cu divagatul subiectelor, mai ales atunci când ai impresia că toată lumea ia de bun ceea ce spui și că nimeni nu îți pune măcar o simplă întrebare! Iar întrebarea e foarte simplă: «George, nu ești de acord cu restrângerea ariei protejate din masivul Rarău, pentru a se putea construi pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc, cât timp tu, direct și indirect ai contribuit la blocarea oricărei dezvoltări de infrastructură prin ordinele de înființare ale sitului Natura 2000 Rarău – Giumalău?»”, a scris deputatul PSD pe o pagină de socializare.
Cătălin Nechifor a abordat și subiectul depozitelor ecologice, susținând că Gheorghe Flutur „n-a suflat nicio vorbuliță despre starea gunoaielor din județul Suceava, unde domnia sa este responsabil exact 100% și unde, vreme de un an și jumătate, nu a făcut nimic, dar absolut nimic”.
Trebuie să spun de la bun început că la predarea mandatului de președinte al consiliului județean în iulie 2016 am lăsat proiectul de management integrat al deșeurilor așa cum urmează: site-ul Moara finalizat 100%, site-ul Pojorâta finalizat 98% (cu speranța de a nu se finaliza vreodată, voi vorbi mai pe larg despre asta cu altă ocazie, pentru a se vedea clar al cui este «meritul» localizării unei gropi de gunoi în creierul munților – fapt decis în anul 2009, mandat Gheorghe Flutur), 100% închiderea ecologică a gropilor de gunoi municipale neconforme (Suceava, Fălticeni, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Vatra Dornei) ș.a.. Degeaba se lamentează președintele, de un an și jumătate domnia sa nu a fost în stare să operaționalizeze rampa de la Moara, așa încât cele 114 localități să poată să ducă gunoiul la groapă așa cum s-au angajat și așa cum au și plătit, prin contribuția financiară la SMID. Iată că situația devine incendiară, numai bine ce am închis în mandatul meu gropile neconforme și insalubre, în marea lor majoritate localizate lângă râurile majore din județ, că au și apărut altele nou nouțe și la Fălticeni și la Ilișești, dar și în alte 3 locații”, a declarat deputatul PSD de Suceava.
Fostul președinte al Consiliului Județean Suceava susține că înțelege reacția ministrului Mediului la vizita în teren de la groapa temporară de la Fălticeni, dar și dificultățile primarilor care, în numele localităților pe care le conduc, au plătit Consiliului Județean bani pentru a avea acces la sistemul modern, prin care se respectă toate cerințele de mediu.
Nu înțeleg însă poziția domnului Gheorghe Flutur, responsabilul principal pentru deșeurile din județ, care nici măcar nu a catadicsit să fie și el prezent la fața locului, el – cel care ar fi trebuit doar să taie «pamblica» investiției de la Moara, realizată în mandatul meu și să predea cheile de la poartă operatorului economic contractat de consiliul județean pentru a se ocupa de gestionarea deșeurilor produse în gospodăriile și întreprinderile sucevene”, a mai spus deputatul PSD.
La final, Cătălin Nechifor i-a sugerat lui Gheorghe Flutur să lase puțin haina politică deoparte, să îmbrace chiar și salopeta hărniciei, să fie un pic mai puțin preocupat de planșele desenate de alții și să operaționalizeze acest proiect major pentru un județ turistic, așa cum îi e drag președintelui să îl alinte.
Dacă nu face acest lucru, e posibil să se trezească nu doar cu gunoaiele necolectate de pe străzi, dar și cu procese în instanță din partea primarilor buni platnici. Ar fi păcat să fie așa, că doar centura Sucevei a reușit să o termine, gazul l-a tras deja la Dorna, iar pârtia din Câmpulung Moldovenesc așteaptă numai zăpada. Zăpada din noiembrie 2021, plus 10% TVA, fără split, că s-a anulat”, a încheiat deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor.

One Response

  1. Leul Alb Argintiu

    Ambele personaje sunt niște mincinoși de cea mai joasă speță, niște carieriști politici ordinari, care fac parte din partide identice în abilitatea de a intoxica cu promisiuni deșarte poporul naiv pentru a obține puterea politică ! Aceasta putere nu este pentru binele poporului si prosperitatea țării, ci numai pentru ei și a grupurilor de interese mafiote din care fac parte aceste specimene lacome și trădătoare de neam și patrie !!!!

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.