“Cautătorii de poveşti” este prima campanie naţională de promovare a bibliotecilor publice din România. Săptămâna aceasta a avut loc la biblioteca judeţeană din Suceava lansarea primului volum ce reuneşte 50 de poveşti semnate de Irina Păcurariu, Vlad Petreanu, Cătălin Ştefănescu si Radu Paraschivescu.

Cei patru căutători de poveşti au format o caravană ce a cules informatii din toată ţara despre modul în care este percepută biblioteca, iar în Suceava au fost prezenţi Irina Păcurariu şi Paul-Andre Baran directorul programului Biblionet.

Suceava a fost primul oraş dintr-un turneu care va cuprinde Cluj-Napoca, Craiova, Sf. Gheorghe, Brăila şi Timişoara. Acest volum se doreşte un manifest pentru a redescoperi bibliotecile publice din România.

Directorul proiectului, Paul-Andre Baran ne-a acordat un interviu şi ne-a explicat de ce este necesar acest proiect: “doresc ca cei care nu vin la bibliotecă să vină, îmi doresc ca prin acest proiect să îi determin pe prietenii mei să meargă la bibliotecă” (audio)Paul- Andre Baran

În cele 10 săptămâni, cei patru au stat de vorbă cu oamenii cărora cărţile din biblioteci le-au schimbat viaţa. Pe site-ul campaniei www.cautatoriidepovesti.ro. puteţi citi fragmente din aceste poveşti. În formă tipărită volumul va fi lansat în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, ediţia a XIX-a, în data de 23 noiembrie.

În cadrul întâlnirii de la I.G. Sbiera s-au depănat mai multe povestioare, întâmplări, aspecte din comunitate petrecute la bibliotecă, povești ce marchează satisfacția muncii de bibliotecar. Au fost prezenţi bibliotecari din Iaşi, Neamţ, Botoşani.

Irina Păcurariu, pe harta “Căutătorilor de Poveşti”

Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” din Suceava organizează de peste un an cursuri pentru copii şi tineri din centre de plasament în cadrul unui proiect numit „Ajutor la teme”. Inspirată de idee, Irina Păcurariu s-a întâlnit cu tineri din proiect dar şi cu bibliotecara, doamna Nicoleta Tipa, pentru a afla mai mult despre demersul lor, despre cum au reuşit să aducă profesori să ofere meditaţii tinerilor după ore, dar şi despre progresele lor odată ce au găsit sprijin la bibliotecă. O poveste despre speranţă şi a doua şansă care poate fi citită în cartea Căutătorilor de Poveşti.

La Hangu, judeţul Neamţ, există o bibliotecă unde rafturile sunt date cu vopsea roşie doar spre exterior, acolo unde se văd, din lipsă de fonduri. Acest lucru însă nu afectează farmecul locului, acolo unde, de 22 de ani, bibliotecara, Liliana Pintea, şi-a pus amprenta pe fiecare scândură, carte sau calculator. Cu paşi mici, dar susţinuţi, a făcut din biblioteca de la Hangu un colţ de lume de basm, un refugiu pentru copiii care vin să îşi facă temele sau să se joace zi de zi.

Bâra, localitate de graniţă între judeţele Iaşi şi Neamţ sau „locul unde se termină asfaltul şi începe viaţa”, aşa cum scrie Irina Păcurariu, adăposteşte o bibliotecă „idilică, cu cerdac, într-o curte plină de copaci bătrâni”. În Bâra, fermierii vin la bibliotecă să lucreze împreună pentru APIA, să facă schiţele de cadastru pentru parcele, să completeze formulare, dar şi să stea la o vorbă şi o cafea despre toate şi despre viaţă în general.

Vlad Petreanu, pe harta ”Căutătorilor de Poveşti”

Vlad Petreanu a străbătut Moldova dintr-un capăt în altul. În Strunga, Căutătorul de Poveşti s-a întâlnit cu un tată care aproape renunţase la ideea de a-şi mai revedea cei 5 copii ai săi dintr-o căsnicie anterioară. Totul s-a schimbat într-o zi, când al şaselea copil, din familia nouă, a găsit una din surorile pierdute, accesând internetul la bibliotecă. Şi a reuşit să îi readucă împreună după mai bine de 20 de ani. „La Strunga se schimbă destine”, o poveste semnată de Vlad Petreanu.

Tot în regiune, dar în Cacica, Vlad Petreanu a vizitat ecoBiblioteca, un proiect ambiţios, complet „verde”, care are ca scop transformarea unei biblioteci vechi de 100 de ani în prima clădire din Europa complet independentă din punct de vedere energetic, al consumului de apă şi de orice fel de resurse.

Trebuie amintită şi o poveste de succes semnată recent de biblioteca „Gh. Asachi” din Iaşi care a fost premiată într-o competiţie mondială de inovaţie în biblioteci pentru contribuţia la sănătate în comunitate. Peste 2.000 de oameni instruiţi în acordarea primului ajutor, 90 de biblioteci în proiect şi cel puţin 1 viaţă salvată sunt rezultatele proiectului „Primul ajutor – trusa ta de cunoştinţe”.

Ideea a fost dusă mai departe în zeci de localităţi, printre care şi Târgu Frumos: „ Tineri şi adulţi care învaţă să salveze vieţi la bibliotecă, nevăzători care pot citi cărţi audio special aduse pentru ei, oameni şi idei – biblioteca din Târgu Frumos e un loc aglomerat şi foarte viu” – scrie Vlad Petreanu.

Toate acestea şi mult mai multe puteţi citi în cartea Căutătorilor de Poveşti, „o poveste fără început şi fără sfârşit” aşa cum spune Paul Andre Baran, directorul Biblionet în prefaţa volumului.

http://youtu.be/Ela03V2ew9A

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.