Invitat în studioul „Puterea Știrilor”, medicul primar Adrian Marinescu, din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a declarat că  „cel mai important lucru pentru vaccinarea anti-COVID este că cei care au boli asociate, nu contează dacă sunt vârstnici sau nu, trebuie să ia legătura cu medicul curant și să vadă dacă afecțiunea pe care o au este echilibrată în acel moment”.

„În primul rând, nu mă ajută cu nimic să fac analizele legate de partea de COVID, să fac test PCR. Altceva este important: cei care au boli asociate, nu contează că sunt vârtnici sau nu, trebuie să ia legătura cu medicul curant și să vadă dacă afecțiunea pe care o au este echilibrată la acel moment.

Contraindicațiile la vaccinare sunt extrem de reduse.

În principiu, cu atât mai mult dacă avem boli cronice și o vârstă avansată ar trebui să ne protejăm pentru că dacă ne infectăm și facem boala avem o probabilitate mare, din păcate, de a face o formă severă complicată. Mereu trebuie să punem în balanță beneficiile cu efectele adverse”, susține Adrian Marinescu.

Amintind de incidentul din Norvegia, unde au decedat 23 de bătrâni care au fost vaccinaţi anti-COVID-19, medicul susține că „lucrurile nu pot fi clare, pentru că este greu de crezut că din tot mapamondul, s-a întâmplat asta doar în Norvegia, fiind același vaccin Pfizer peste tot”.

„Să vorbim concret de Norvegia. Acolo lucrurile nu au cum să fie clare și nici ei nu au venit cu concluzii. Să ai concluzii înseamnă în primul rând să stabilești noțiunea de cauzalitate.

Adică este evident că persoanele care sunt în vârstă pot să aibă diverse evenimente cu sau fără vaccin și atunci ar trebui să faci comparația între populația vaccinată de acea grupă de vârstă și cei care nu sunt vaccinați să vezi exact câți s-au vaccinat în intervalul respectiv de timp din acea grupă de vârstă, ce s-ar fi întâmplat cu un număr egal de oameni dacă nu erau vaccinați și să faci o comparație. În plus, ar trebui să vezi că acei 23 de bătrâni care nu sunt din același loc, ei fiind din diverse puncte.

Trebuie urmărit pas pas ce anume a dus la cauza decesului. Au fost boli cardiovasculare? Au fost lucruri care se întâmplau oricum și ce legătură este între ele?

Aici mai sunt două aspecte extrem de importante. Să ne gândim că a avut o legătură de cauzalitate cu vaccinul, dar din câte milioane de oameni au fost, e clar că a fost un număr mare și în această grupă de vârstă și în alte țări.

Ați auzit undeva semnalat vreun caz similar oriunde în altă parte, ca de exemplu în Marea Britanie, legat de acest aspect? Vă spun că, din sursele pe care le avem, nu, și atunci nu poți să tragi o concluzie deocamdată.

În al doilea rând, sigur că este evident că o persoană, mai ales care este vârstnică, mai ales care se vaccinează ar trebui să nu aibă, de exemplu, simptomatologie acută, adică să nu fie febril pacientul, să nu aibă niște lucruri care să necesite amânarea pentru o scurtă perioadă. Trebuie văzute acele cazuri.

Noi nu avem informații, noi avem doar o observație. Nu avem pe masă informații concrete despre acele 23 de persoane și este clar că vrem să lămurim aceste lucruri dar este greu de crezut că din tot mapamondul, s-a întâmplat doar în Norvegia. Este același vaccin peste tot. Tot Pfizer l-a făcut”, a încheiat medicul.

Autorităţile norvegiene au deschis o anchetă după decesul a 23 de bătrâni cu vârste cuprinse între 80 şi 90 de ani care fuseseră vaccinaţi anti-COVID-19.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.