Curtea Constituțională a României a stabilit că nu există conflict juridic de natură constituțională între puterile statului.

Curtea Constituțională a României (CCR) a discutat cererile președintelui Klaus Iohannis și șefei Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, privind constatarea unui conflict între puterile statului în urma adoptării OUG privind modificarea Codurilor penale.

„Guvernul a acţionat legal în sfera lui de competență de a emite Ordonanţe de Urgenţă”, a declarat Valer Dorneanu, președintele CCR, precizând că nu există un conflict de natură juridică între Guvern şi Parlament sau Guvern şi puterea judecătorească.

Întrebat dacă se justifică realizarea acestor modificări prin OUG, Dorneanu a afirmat că  „urgența şi oportunitatea actului normativ nu este de competența CCR să o verifice în această sesizare”. „Este dreptul Guvernului să aprecieze şi urgenţa şi conţinutul. Aceste lucruri pot fi verificate prin alte căi de control”, conform hotnews.ro.

Preşedintele CCR a adăugat că instanţa se va pronunţa joi, 9 februarie, asupra sesizării Avocatului Poporului.

„Conflictul cu autoritatea judecătorească, acesta ar fi fost valabil în măsura în care Guvernul ar fi nesocotit o obligaţie legală de a solicita un aviz obligatoriu”, a mai afirmat Dorneanu, spunând însă că „CSM apreciază excesiv că acele prevederi ar fi îndreptăţit CSM să dea aviz în orice problemă care priveşte activitatea instanţelor”.

Sursa: www.psnews.ro

One Response

  1. ne-protestant

    Ati fi procedat mult mai bine daca ati fi reprodus comunicatul CCR,mai ales aceasta fraza cheie:
    “…Instanţele judecătoreşti, Ministerul Public sau Consiliul Superior al Magistraturii, componente ale autorității judecătorești, au misiunea constituţională de a realiza justiţia, în temeiul art.126 alin.(1) din Legea fundamentală, de a reprezenta interesul general al societății și de a apăra ordinea de drept, în activitatea judiciară, în temeiul art.131 alin.(1) din Constituție, respectiv de a realiza rolul de garant al independenței justiției, în temeiul normei constituționale cuprinse în art.134 alin.(4), și nicidecum un rol în activitatea de elaborare a actelor normative, prin participarea la procedura de legiferare….”
    Care nici nu are nevoie de comentarii!

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.