Pentru a doua oară, Curtea Constituțională se opune dorinței PSD-ALDE de a permite executarea pedepselor la domiciliu. Miercuri, CCR a admis în unanimitate sesizarea PNL și USR împotriva modificărilor aduse de PSD, ALDE și UDMR legii privind executarea pedepselor, potrivit cărora infractorii condamnați la închisoare cu executare de până la cinci ani ar fi putut executa pedeapsa acasă, conform site-ului B1.ro

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal este neconstituţională, în ansamblul său”, se arată în minuta CCR.

Aceasta lege a mai fost declarată neconstituțională în ansamblul său,  iar Parlamentule ra obligat că reia procedura de modificare de la zero, lucru încălcat de PSD-ALDE-UDMR când a modificat actul normativ.

 Cea mai importantă modificare adusă actului normativ, la inițiativa PSD, prevede că și infractorii care primesc până la 5 ani de închisoare cu executare pot sta acasă, fără niciun fel de supraveghere.

De asemenea, a fost reintrodusă prevederea eliminată de Guvernul Cioloș referitoare la posibilitatea ca infractorilor să le fie scăzute câte 20 de zile de închisoare pentru fiecare lucrare științifică sau invenție.
Inițiată de PSD, posibilitatea introducerii executării la domiciliu a pedepsei cu închisoarea a fost adoptată inițial de Parlament pe 6 iunie, dar măsura a fost contestată la CCR de Înalta Curte de Casație și Justiție și declarată parțial neconstituțională.

Ulterior, și președintele Klaus Iohannis a atacat actul normativ la Curtea Constituțională, sesizarea sa determinându-i pe judecători să respingă în integralitate legea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.