IPS Calinic, noul arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a răspuns public unei scrisori anonime prin care era pus să jure că nu este mason, spunând că nu face parte din nicio altă structură decât a bisericii.

“Nu am făcut, nu fac și nici nu voi face parte din vreo altă structură decât cea a Bisericii Ortodoxe Române, care este Sfântul Sinod”, spune înaltul prelat pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

IPS Calinic a ales să publice și decizia CNSAS care certifică faptul că nu a colaborat cu Securitatea, în contextul în care se știe că o decizie definitivă a unei instanțe a stabilit că predecesorul său, defunctul IPS Pimen, a fost colaborator al instituției opresive comuniste.

„1. Nu am făcut, nu fac și nici nu voi face parte din vreo altă structură decât cea a Bisericii Ortodoxe Române, care este Sfântul Sinod
și
2. La hirotonia întru arhiereu am depus jurământ în fața lui Dumnezeu în prezența ierarhilor hirotonisitori, nicidecum în fața președintelui și a primului ministru”, a răspuns ÎPS Calinic, care a atașat și decizia CNSAS din care reiese că nu a colaborat cu vechea Securitate, dată pe vremea când Calinic era Episcop Vicar în Arhiepiscopia Iașilor: „Prea Sfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, laic Dumitru Constantin, fiul lui Ioan și Ana, născut la data de 18.11.1957, în Iași, nu a fost agent/colaborator al poliției politice comuniste”, scrie în postarea Arhiepiscopiei.

IPS Calinic răspunde astfel unei scrisori anonime, pe care a și publicat-o, prin care “un grup de credincioși ortodocși” îi cerea să “mărturisească în fața amvonului” că nu este parte din francmasonerie, “marea organizație ocultă care conduce lumea”, după cum s-au exprimat autorii.

 

Lojă masonică la Mănăstirea Putna

 

Aceștia au mai afirmat în scrisoare că IPS Pimen, aflat atâta vreme în fruntea Arhiepiscopiei, ar fi fost cavaler de Malta.

„Din nefericire, în toată această perioadă, masoneria a ajuns și în Biserică, unde foarte mulți episcopi și preoți dornici să caute mai mult slava și bogăția acestei lumi decât mântuirea au aderat la francmasonerie, iar un exemplu important și concret în județul nostru este răposatul episcop Pimen, care, probabil știți sau nu, a fost cavaler de Malta cât a stat în Germania, aceasta fiind o lege masonică papală și foarte puternică. Totodată, la comemorarea de 500 de ani de la moartea voievodului Ştefan cel Mare, la mănăstirea Putna s-a făcut o lojă masonică în cinstea lui, așadar și foarte mulți stareți de mănăstiri fac parte din masonerie”, susțin credincioșii autorii scrisorii trimise către IPS Calinic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro

 

4 Responses

 1. ape tulburi

  Daca este de buna credinta, din acest punct de vedere, IPS Calinic va trebui sa faca ordine si curatenie si in componenta Adunarii Eparhiale a Sv si Radautilor.
  un prim exemplu, Mocanu Vasile, lider Rotary, mason de meserie, sforar si combinator, consilier local PSD, director Oficiul de cadastru Sv si membru important, dupa cum singur se lauda, in Adunarea Eparhiala de mai multe mandate.
  lucrurile aste sunt publice, chiar nu a vazut nimeni pana acum?
  daca pentru Mocanu, ROMANIA este Districtul 2241, CE CAUTA EL IN COMPONENTA ADUNARII EPARHIALE, de atatea mandate???
  in Romania, masoneria a ramas la fel de anatemizata ca si in 1937, nu?
  apoi alti infiltrati din servicii, personal cu reverenda si care, la fel se lauda tot asa, ca ei sunt colonei pe la nu stiu ce SRI de cartier si tot asa.
  asemenea paraziteaza si Adunarea Eparhiala tot cum a parazitat si Iuda si le pasa lor de problemele reale care sunt, tot asa cum il interesa pe Iuda de saraci.
  si la fel de vocali, tot ca si Iuda.
  daca sunt sau nu…cine stie.
  totusi, la ce foloseste aceasta laudarosenie?
  darile de seama facute pe hartie spun una, dar in realitate, faptele spun cu totul altceva.
  ierarhia canonica a ajuns sa fie inlocuita cu increngatura oculta la suceava. si asta nu e bine, deloc.
  putina ordine si curatenie ar fi necesara, asta daca punem la socoteala ca nu putem sluji la doi domni.
  cine are inca indoieli vis a vis de masonerie si de scopurile ei, va fi lamurit cand va veni doamna cu coasa, dar atunci va fi deja prea tarziu.

  Răspunde
 2. metehne

  nimeni nu este anonim si nimic nu este necunoscut.
  cel putin in fata Lui Dumnezeu, semnatarii acestei scrisori sunt la fel de cunoscuti precum cei care au tradat Biserica si ratacesc prin masonerie, de bunavoie.
  dar oamenii s-au cam saturat de apucaturile acestor boieri si cowboy locali, acesti frati ai intunericului de pana acum, inscrisi la masonerie cu voia lor, pt. interesul material, pt. avantaje personale si pt. setea de putere.
  credinciosii n-au nevoie de alte represalii, dar au mare nevoie de un pastor bun si de un invatator in Duh si in Adevar.
  in acelasi timp, este nevoie de pastori implicati, a caror rugaciuni sa fie bineplacute inaintea Lui Dumnezeu pt. noi toti.
  cred ca cel mai frumos lucru pe care-l poate face un episcop in zilele noastre este sa infiinteze centre de excelenta in educatie(catehetica, sociala, culturala) pe langa fiecare Biserica.
  este mare nevoie in actualul context si sunt si preoti de buna credinta cu care aceste lucruri sa fie realizabile, fara ajutorul otravit al masonilor.
  IPS Calinic are toate sansele sa fie urmator al Sf. Nectarie si al Sf. Trei Ierarhi,… doar daca vrea.

  Răspunde
 3. intrebare

  masonul vasile mocanu a ajuns in Adunarea Eparhiala pt. simplul fapt ca a reusit timp de 15 ani sa-l pacaleasca pe IPS Pimen ca il va ajuta sa recupereze padurile din Fondul Bisericesc.
  din postura de director la cadastru, lui mocanu i-a fost usor sa-l pacaleasca pe IPS, care chiar s-a comportat ca si cum mocanu e omul lui.
  drept consecinta, a tinut din toate puterile, ca mocanu sa fie pastrat pe functie atatia ani, chiar impotriva evidentei.
  si in felul acesta, nici partidele, nici ceilalti nu s-au atins de el, pt. ca mereu se afisa cu IPS Pimen, desi toata Suceava cunostea apartenenta lui mocanu la masonerie si sefia lui de la Rotary, dar mai ales apucaturile dictatoriale si razbunatoare asupra angajatilor de la cadastru.
  si totusi… acum suntem in 2020, IPS s-a dus la Domnul, cu Fondul Bisericesc a ramas promisa ca-n tren, iar mocanu cel plin de blaturi si combinatii a reusit sa-si pastreze si postul de director, dar si calitatea de membru de vaza in Adunarea Eparhiala, cu tot cu apucaturile masonice la un loc.
  curat-murdar.
  daca de anton hrib ne-am scuturat, se pare ca mocanu a fost mai abil sau este pastrat pt. a servi in continuare intereselor ocultei, in noua formula de conducere a Adunarii Eparhiale.
  totusi, prea mult, prea pe fata, cu prea multa nesimtire.
  ce credibilitate mai are acest for de administrare si conducere colectiva cu asemenea membri vanduti la suflet si la trup?

  Răspunde
 4. Cuviosul_Sectarie

  Această discuție oțioasă îi descalifică pe inițiatorii săi,nivelul abordărilor fiind,de departe,de talia și resortul unor componente propagandistice ale unor asocieri oculte,inclusiv una a proștilor de pe arie,care confundă masoneria cu o coterie de la Iași,una în care importante sunt șorțul și kliupa (die kluppe, Die Kluppe ist ein in der Forstwirtschaft gebräuchliches Messinstrument…) ,la nivel de Bukowina,in locul compasului…
  IPS Calinic care pare tobă de carte, cam așa cum este și un oarecare balan_nelu ,provenit din școala de cadre a secției paramilitare a regiunii penticostale de nord-est,nu scapă nici o ocazie ca să-l discrediteze pe predecesorul său,neincovoiatul Pimen,cel care nu s-a sfiit să-l infrunte pe gauleiterul Flutur in problema retrocedării averilor bisericești,însă nu atât pe Flutur cât pe iezuiții de la Schweighofer,interesați crâncen in belirea pădurilor bucovinene,cei pentru care Flutur nu este altceva decât un vechil de moșie,slugă nemțească pe bani puțini și case, nu atât multe cât mari…
  Profesează și un stil jenant,mai întâi a vituperat cu glas tunător,ca să știe tăt poporul credincios,că nu va face nici un compromis în problema mucurilor de lumânare,acolo unde există o situație intolerabilă,el nu zice dar rezultă clar că se datorează poliției proaste a răposatului arhiereu Pimen care,nu-i așa,mai închidea ochii și nu se amesteca in chestiuni de ceară…
  Noroc că a venit Calinic,de la Iasi,iaca un aspect de masonerie vadită,cum l-a prins el pe Pimen căruia,deocamdată,nu-i pronunță numele,cam așa cum au fost mârâielile la inceput ,imediat după ce a crăpat Stalin,nu a fost arătat cu degetul ci doar ceva fapte,tovarășul n-a știut, dar iată ce se intâmpla in vremea sa,mucuri,ceară,neglijențe…
  Iată și acest atac nou,la baionetă „un grup” de ceva,nu se știe exact ce,credincioși ortodocși din categoria celui care il tot mușcă de cur pe un anume Mocanu și nu mai termină,ei (el…) îl întreabă pe IPS Calinic: nu cumva ȘI DUMNEATA ești mason și lucrezi la cadastru? Că să ne spui verde,lucru pe care arhiepiscopul il și face ,răspunzând (ceea ce este, desigur,o practică impusă de dreptul canonic,aceea de a răspunde, prin gazete inchinate, la anonime…) că nu,el nu este,cât privește pe alții dinaintea sa,dă dumnealui de înțeles,încă mai cercetăm!
  Insă dumnealui răspunde și la întrebări care nu i-au fost puse,in final,nu-i așa, citează răspunsul de la CNSAS,că,anume,dumnealui n-a fost colaborator al fostei Securități! Dar al cărei Securități să fi fost? Că tot suntem la întrebări încă nepuse,anonime, oarecum…
  Incă nu rezultă clar dacă noul IPS coboară intenționat nivelul discuțiilor,provocându-le sau alimentându-le,pe subiecte oțioase,tăvălindu-le în seul gras al mârlăniei mirenilor bukowineni,cărora le-a fost hărăzit/alocat ca să-i dezvețe de anumite idei fixe despre păduri,moșteniri,bun simț…
  Chiar in cazul de față,pare că mai întâi a fost clocit răspunsul și apoi anonima,ca să se dovedească că anumite năravuri bizantine, ale sufletului otrăvit,încă nu au dispărut,ba chiar înfloresc,la iaca,567 de ani de la căderea Constantinopolului și la vreo lună de la re-transformarea Agia Sophia in moscheie…
  IPS cel nou de la Suceava nu prea pare acomodat cu spiritul locului,el aduce de la Botoșani,via Iași,spiritul gâlcevei mărunte,bizantine,că de ce deturnați voi mucurile de lumânare,iaca,v-am prins,apoi este clar că masoneria și-a făcut de cap aici inainte să vin eu,altă treabă n-ați avut decât să-l zgândăriți și să-l luați la mișto pe mai puțin fericitul Flutur,om la locul lui,pus unde este de către cine trebuie,lăsați voi pădurile,averile,mai discutăm când o sa binevoiască să aducă vorba herr Schweighofer care a trebuit să-și schimbe și numele de răul vostru,măi cârtitorilor pimeniști…
  Lucrurile tind ,deîndată,spre ceea ce a spus taica Joha:acușica o să am guvernul meu,parlamentul meu,sri-ul meu,arhiepiscopul meu,toate ale mele și ale preafericitei frau Angela…
  Ja wohl!

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.