Am văzut că autoritățile din Suceava sunt total depășite de situație și că până în prezent pentru Spitalul Județean a făcut mai multe societatea civilă decât cei care sunt plătiți pentru a se ocupa de unitatea spitalicească și de gestionarea acestei crize. Am convingerea că autoritățile sunt la fel de depășite la nivelul întregii țări și că tot ce mai pot face ca să oprească epidemia este să facă rost de teste rapide de ordinul milioanelor și să definitiveze schema de tratament pentru Covid-19, să bage în farmacii medicamentele respective, iar noi să ne așezăm cuminți la coadă, la distanță de 2 m unul de altul pentru a le cumpăra, ca să ne putem trata acasă deîndată ce avem simptome specifice, confirmate în prealabil de un test rapid. Evident că cei în stare gravă vor avea nevoie de spitalizare, dar sunt convins că așa va dispare panica din rândul populației.

L-am mai văzut pe Papa Francisc cum s-a rugat singur în piața Sfântului Petru de la Vatican pentru încetarea epidemiei și că preoții și călugării de pe Muntele Athos au făcut același lucru o noapte întreaga, aceste două fapte stârnind ceva dihonie între ortodocșii practicanți și restul lumii, de parcă rugăciunea unuia ar fi fost mai puțin importantă ca a celorlalți și invers. Ambele gesturi sunt bine-venite în acest context și cred că în fața lui Dumnezeu au cântărit la fel de mult, după cum cred că rugăciunea practicată de orice om, indiferent de cult, religie sau cât e de păcătos are valoare similară în ochii Celui de Sus, cât timp este practicată cu un scop nobil. Și da, dacă rugăciunea aduce speranță, putem s-o practicăm cu toții, după cum ne taie capul, doar să fie făcută din inimă și cu credință. Ceva sigur se va schimba… măcar în lumea noastră lăuntrică.
L-am văzut pe Ștefan Mandachi implicându-se cu toate forțele în mai multe campanii umanitare desfășurate simultan, toate cu scopul de a ajuta sucevenii în lupta cu acest CoronaVirus, asta în timp ce unii dintre cei de la care aveam așteptări să se implice în această situație de criză cumpărau luminițe de Paști, iar alții se dădeau medici ca să fie testați mai repede. Ba mai mult, am credința că Mandachi va reuși să ducă la capăt tot ce și-a propus și prin el, inclusiv noi sucevenii vom demonstra că uniți valorăm mai mult și ne descurcăm mai bine decât cei din administrația locală și județeană când vine vorba de o situație de criză.
Ar fi mai multe de spus despre această perioadă în care vedem o Românie tot mai bolnavă, nu neapărat doar de coronavirusul COVID-19,  dar completez  cu precizarea că această stare de urgență mie îmi amintește întrucâtva de copilăria petrecută la Botești, când scăpa din ogradă curcanul mătușii Axânia, de nu mai vedeai picior de copil pe uliță. Mătușa Axânia nu mai are putere să țină curcani, dar dacă fecioru-său va face vreodată asta și-o să-i iasă vreun curcan pe drum, știu sigur c-o să-i spun COVID 20. Sănătate tuturor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.