Moartea băiețelului din Pitești după o anestezie generală făcută la dentist nu poate fi lămurită decât după rezultatul clar al necropsiei.

Medicii de la IML au încheiat în vineri dimineaţă autopsia şi spun că sunt necesare alte seturi de investigaţii toxicologice, de durată.

Potrivit unor surse medicale consultate de Știrile PRO TV, băiatul a murit din cauza unei insuficiențe multiple de organe. Anestezia i-a provocat un stop cardio-respirator, în urma căruia a fost resuscitat. Medicii au reușit să îi repornească inima, însă creierul său a stat prea mult fără oxigen.

Cauza exactă a morții va fi anunțată în câteva săptămâni, atunci când investigațiile histo-patologice și toxicologice vor fi gata.

Pe de altă parte, acest caz tragic deschide cutia Pandorei privind sedarea efectuată fără autorizații, în unele clinici private.

La Piteşti, anchetatorii încearcă să afle ce a provocat oprirea inimii băieţelului de 4 ani după anestezia generală.

Nicolae Argeșanu, prim procuror: „Vor fi audiate toate persoanele care au fost implicate în activitatea medicală, precum şi aparţinătorii victimei.”

Reprezentanţii cabinetului au reacţionat pe o reţea socială. Într-un mesaj postat pe internet spun că îşi doresc mai mult ca oricine să înţeleagă ce s-a întâmplat şi că aşteaptă rezultatele anchetelor. “Speram din tot sufletul că vor aduce răspunsurile pe care toată lumea le aşteaptă şi că nu vor lăsa loc de alte interpretări”, au punctat aceştia.

Direcţia de Sănătate Publică face acum controale în toate clinicile din zonă.

Luminița Tițu, purtător de cuvânt DSP Argeş: „În judeţul Argeş nu există cabinete medicale dentare autorizate cu anestezie terapie intensivă.”

Acest episod tragic stârneşte reacţii în toată ţara. Există un vid în legislaţie, spun chiar şi stomatologii care au actele în regulă pentru compartimente de terapie intensivă. Nu exista o listă naţională cu ce le trebuie pentru asemenea proceduri.

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog: „În funcţie de DSP-ul şi de oraşul cu care avem această discuţie, actele şi dotările necesare variază mult. Lucrurile astea trebuie clarificate urgent de Ministerul Sănătăţii.”

Dotarea optimă, cu ajutorul căruia poţi anticipa şi gestiona eventualele probleme înseamnă o butelie de oxigen, un pulsoximetru şi un tensiometru care monitorizează funcţiile vitale. Dacă apar sincope grave în respiraţie, anestezistul începe, cu ajutorul balonului, ventilaţia mecanică. Iar în scenariul nefericit al unui stop cardiac, ia defibrilatorul automat şi face manevrele de resuscitare.

Echipamentele care ar ridica standardul de siguranţă costa între 10.000 şi 20.000 de euro.

Cum se fac anestezii fără autorizaţie în clinicile din România

 

Un material filmat cu o cameră ascunsă în Capitală arată ca şi acum, există doctori cu alte specializări care își adorm pacienții pentru investigații, fără să aibă alături un anestezist – în situația în care apar complicații.

La Policlinica Vitan din Bucureşti, de exemplu, cerem o programare în numele unui pacient vârstnic şi cardiac. Are nevoie de o colonoscopie – o investigaţie pe care medicul o promovează pe site-ul clinicii drept “lipsită de disconfort”.

Reporter: Sedare de care?
Angajat clinică: Intravenoasă.
Reporter: Adică generală, nu?
Angajat clinică: Da.

Verificam dacă această clinică are în spate şi documente care să îi permită să facă pacienţilor acest tip de sedare. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică spun că doctorul nu are autorizaţie pentru anestezie totală cu midazolam.

Reporter: După procedura merge la terapie intensivă sau nu?
Angajat clinică: Nu. Păi asta zic că e pe picioare imediat, doar că e mai lent.
Reporter: Mă gândeam că e monitorizat sau ceva, că e după anestezie.
Angajat clinică: V-am spus nu este anestezie de terapie intensivă.
Reporter: Ok, da o face un medic anestezist nu?
Angajat clinică: Da, le face domnul doctor BIP care e gastroenterolog și medic de medicină internă și care face treaba asta.

Aşadar, colonoscopiile se fac fără prezenţa unui anestezist.

I-am cerut chiar doctorului să explice de ce practică o procedură fără a fi abilitat.

Reporter: Subiectul este autorizarea sau lipsa de autorizare pentru acest tip de anestezie.
Angajat clinică: Nu e anestezie, doamna dragă, de unde ai mai scos asta? De ce manipulați?
Reporter: Direcția de Sănătate publică spune că nu sunteți autorizat…
Angajat clinică: Gata, am pus punct!

Din păcate nu este un caz izolat. Ministrul sănătăţii susţine că folosirea anesteziei generale în cabinete neautorizate pentru această procedură este un fenomen naţional.

Sursa: Știrileprotv.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.