Românii care mai dispun de resurse financiare după Sărbătorile de iarnă şi vor să constituie depozite bancare la început de an trebuie să ştie că bonificaţiile oferite sunt mai mari în cazul scadenţelor la şase şi 12 luni, atât pentru economiile în lei, cât şi pentru cele în euro.
Pentru a arăta ce câştig pot aduce depozitele deschise la începutul lui 2016, am realizat, cu ajutorul calculatorului Conso.ro, simulări pentru o sumă de 10.000 de lei, respectiv 2.000 de euro.
Pentru depozitele în lei cu scadenţa la trei luni, cea mai mare dobândă este oferită de TBI Bank – 2,6% pe an. Astfel, pentru 10.000 de lei economisiţi, câştigul după impozitare va fi de 54,6 lei. Banca percepe comision de 3 lei la deschiderea contului.
TBI Bank este urmată în top de Marfin Bank, care oferă o bonificaţie de 2,4% pe an pentru depozitele în lei constituite pe trei luni. În acest caz, câştigul net va fi de 50,4 lei. Idea Bank, fosta Romanian International Bank, oferă o dobândă de 2% pe an, ceea ce înseamnă un câştig net de 42 de lei pentru 10.000 de lei economisiţi. Pentru depozitele în lei cu scadenţa la şase luni dobânzile sunt uşor mai mari.
Cea mai mare bonificaţie este oferită şi în acest caz de TBI Bank – 2,75% pe an, ceea ce înseamnă un câştig net de 115,5 lei pentru o sumă economisită de 10.000 de lei. Marfin Bank oferă o bonificaţie de 2,6% pe an (câştig net de 109,2 lei), iar Banca Comercială Feroviara şi Piraeus Bank – 2,1% (dobândă după impozitare – 88,2 lei). Nici în cazul depozitelor cu scadenţa la 12 luni dobânda nu depăşeşte 3%. TBI Bank oferă clienţilor 2,95% pe an, Marfin Bank – 2,8%, iar Banca Comercială Feroviara – 2,5%. În acest caz, dobânda netă pentru 10.000 de lei economisiţi se apropie de 250 de lei. În cazul în care depozitul este spart înainte de scadenţă, deponentul pierde dobânda. De asemenea, în cazul celor mai multor bănci, retragerea este netaxată numai în ziua scadenţei.
Dobânzi mai mici la euro În cazul depozitelor în euro, dobânzile sunt mai mici cu aproximativ un punct procentual faţă de cele pentru lei, însă câştigul este influenţat şi în funcţie de evoluţia cursului de schimb. Dacă leul se depreciază în raport cu euro din momentul constituirii depozitului şi până la scadenţă, atunci deponentul va avea un câştig suplimentar şi din evoluţia cursului de schimb. Dacă moneda naţională se apreciază, acesta va avea o pierdere.
Astfel, pentru scadenţele la trei luni, cea mai mare dobândă este oferită de TBI Bank – 1,7% pe an, ceea ce înseamnă un câştig net de 7,14 euro pentru o sumă economisită de 2.000 de euro. Marfin Bank oferă o bonificaţie de 1,6% pe an (6,72 euro), iar Idea Bank – 1,2% pe an (dobândă netă – 5,04 euro). Pentru scadenţe la şase luni, dobânda maximă este de 1,8% pe an, oferită de Marfin Bank şi de TBI Bank, ceea ce înseamnă un câştig net de 15,12 euro pentru 2.000 de euro economisiţi.
Pentru depozitele în euro cu scadenţa la 12 luni, doar trei bănci oferă bonificaţii de peste 1,5% – TBI Bank (1,95%), Marfin Bank (1,9%) şi Veneto Banca (1,5%), câştigul pentru 2.000 de euro economisiţi depăşind cu puţin 25 de euro.
Nivelul dobânzii nu este singurul criteriu ce trebuie avut în vedere atunci când se constituie un depozit. Cele mai multe bănci percep unele comisioane – de deschidere şi administrare cont curent (dacă nu există deja unul deschis) sau de retragere la scadenţă sau în afara ei – care reduc câştigul din dobândă. În unele situaţii, din cauza acestor comisioane, cel care constituie depozitul ajunge să retragă la scadenţă mai puţin decât a depus, informeazăadevarul.ro.
Lasa un raspuns