VIN înseamnă în engleză „Vehicle Identification Number”, care se traduce ca „Număr de Identificare Vehicul”. Altfel spus, așa cum cei mai mulți șoferi se exprimă, reprezintă seria de șasiu a mașinii. În prezent, o serie de șasiu este formată din 17 caractere, atât litere, cât și cifre, fiecare având o semnificație care să te ajute să descoperi detalii importante despre mașina pe care o conduci. Uite ce semnifică caracterele alfanumerice de pe seria VIN:
- primul caracter este țara în care a fost fabricat vehiculul. De exemplu: W-Germania, S-Marea Britanie, U-România etc.;
- al doilea caracter evidențiază marca auto, respectiv fabricantul. Aici se poate crea o confuzie, deoarece „A” poate înseamna mai multe mărci auto, și așa mai departe;
- al treilea caracter face referire tipul de vehicul sau divizia de fabricație, care să lămurească posibila confuzie de mai sus;
- caracterele 4-9 fac referire la detalii specifice fiecărei mașini, cum ar fi seria motorului sau identificarea modelului. Mai conține și un marcaj unic de securitate alocat de producător;
- al 10-lea caracter este anul în care vehiculul a fost fabricat. Aici poate fi vorba de un caracter, precum o cifră sau literă. De exemplu: 1=1971 sau 2001, B=1981 sau 2010 etc.;
- al 11-lea caracter reprezintă codul fabricii de automobile (uzină), fiecare producător având un cod unic de identificare pentru fiecare fabrică deținută;
- caracterele 12-17 îți comunică seria unică a mașinii, pe care aceasta o primește pe linia de asamblare. Ultimele 4 caractere pot însemna, cel mai adesea, numărul cu care mașina a ieșit din fabrică.
Acum, caută locul unde gasesti seria de sasiu pe mașina ta, care poate să difere de la un producător de vehicul la altul, și vezi ce detalii descoperi.
5 situații în care este importantă seria VIN:
- Atunci când te-ai decis să cumperi o mașină second hand și vrei să afli istoricul ei: inspecții RAR efectuate, kilometrajul real, daune avute, caracteristici tehnice etc. O poți face la un service/reprezentanță auto, dar și utilizând anumite aplicații online specializate în furnizarea acestor informații utile în procesul de achiziție al unei mașini la mâna a doua. O asemenea aplicație poate fi cea propusă de Registrul Auto Român. De asemenea, este foarte important ca vânzătorul să afișeze seria VIN în anunțul de vânzare al mașinii, pentru mai multă transparență, sau să îți comunice seria de șasiu la solicitarea ta.
- Mulți producători consacrați oferă verificare VIN gratuită, pentru a vedea rapid dacă mașina este subiectul unor rechemări/revizii în service. Dacă nu ai fost contactat în vreun fel de dealerul tău sau reprezentanța din care ai cumpărat mașina, respectiv ai auzit de o știre privind o posibilă campanie de rechemare în service care poate viza și mașina ta, poți verifica simplu asta pe site-ul producătorului.
- În situația în care vrei să cumperi piese auto Oradea, care să se potrivească perfect cu modelul tău de mașină. Mulți furnizori îți vor solicita seria VIN, pentru a verifica cu certitudine că piesa pe care vrei să o cumperi este compatibilă cu mașina pe care o deții. Este o practică utilă, deoarece sunt multe serii de motoare cu piese aferente, care te poate scuti de o posibilă achiziție greșită.
- Seria de șasiu este, de asemenea, importantă în momentul în care faci ITP-ul, deoarece inspectorii vor folosi VIN-ul din cartea de identitate a mașinii pentru verificarea autenticității. Totodată, aceștia vor verifica ca cele 17 caractere să corespundă cu cele inscripționate undeva pe caroseria mașinii.
- Nu în ultimul rând, pentru simpla ta informare personală, care să valideze anumite informații deja comunicate de un vânzător, dealer, etc. Desigur, nu trebuie să memorezi seria VIN a mașinii tale, însă este bine să stii ce reprezintă fiecare grup de caractere din care aceasta este formată.
În concluzie, așa cum tu ai un CNP atribuit la naștere și mașina ta are un număr unic de identificare (VIN), primit la ieșirea din fabrică. După cum tocmai ai aflat mai sus, acesta este esențial în câteva situații foarte importante, care pot viza mașina ce dorești să o cumperi sau care se află deja în proprietatea ta.
Sursa foto: Shutterstock.com
Lasa un raspuns