Postul intermitent este una dintre cele mai populare tendințe alimentare din ultimii ani. Persoanele care adoptă postul intermitent slăbesc, sunt mai sănătoase și au un stil de viață echilibrat. Numărul mare de studii realizate arată că postul intermitent poate avea efecte benefice atât asupra sănătății fizice, în caz de diabet zaharat, boli de inimă sau alte probleme cronice, cât și în cazul sănătății mintale.
Ce este postul intermitent
Postul intermitent este un mod de a mânca în cicluri, în care perioadele de post alternează cu perioadele în care poți mânca. Nu există restricții în privința unor alimente, ci doar a orelor la care poți mânca. Astfel, postul intermitent nu este o dietă în sensul clasic al cuvântului, ci reprezintă un element al unui stil de viață echilibrat.
Cele mai populare forme de post intermitent sunt cele care implică o fereastră de 16 ore de post, deci poți mânca doar într-o fereastră de opt ore (7-15, 8-16 etc.) sau postul de 24 de ore, care se practică o singură zi pe săptămână.
Postul intermitent nu este o practică nouă, ci era cunoscut încă din vremurile când erau vânători-culegători. Pe atunci oamenii nu aveau frigidere, supermarketuri sau mâncare disponibilă tot anul, așa că nu aveau de ales și trebuia să se abțină de la anumite alimente. Ca urmare, am evoluat să putem suporta o perioadă de timp fără alimente, adică să putem tolera postul intermitent.
Cum afectează sănătatea
Corpul depune un efort imens pentru a procesa alimentele pe care le consumăm. Prin enzimele digestive, acestea sunt transformate în macro și micronutrienți. Carbohidrații sunt transformați în glucoză și trec în sânge, unde sunt folosiți pe post de energie cu ajutorul insulinei.
Atunci când celulele nu folosesc toată glucoza din alimentele consumate, aceasta este depozitată în ficat și în mușchi sub forma glicogenului. Dacă există un surplus caloric, resturile ajung la celulele adipoase unde se depun.
Între mese, atunci când postim corpul va începe să folosească din glicogen și din depozitele de grăsime. După 12-36 de ore, corpul va începe să ardă și mai multe grăsimi.
Ce beneficii are postul intermitent
Postul intermitent ajută la reducerea inflamației prin reducerea nivelului markerilor acesteia din sânge. De asemenea, reduce stresul oxidativ, un alt indicator al inflamației din organism. Există mai multe studii care arată o legătură între postul intermitent și o capacitate mai mare a corpului de a rezista la stresul oxidativ.
În plus, o analiză a șase studii a concluzionat că postul intermitent ajută la îmbunătățirea funcțiilor enzimelor ficatului, un aspect important mai ales dacă îți dorești previi sau să ții sub control ciroza hepatica. Mai jos poți vedea ce alte beneficii are postul intermitent:
- Îmbunătățește rezistența la insulină, lucru care previne diabetul zaharat și ajută la menținerea sub control a glicemiei. Postul intermitent îmbunătățește sensibilitatea la insulină prin reducerea concentrației de leptină, un hormon produs de celulele adipoase pentru a regla senzația de foame. Mai mult, crește nivelul adiponectinei, un hormon cu rol în metabolizarea glucozei și a lipidelor. Persoanele care postesc intermitent au un nivel mai mic al glicemiei.
- Ajută la slăbire mai ales în zona abdominală (grăsimea viscerală) – postul intermitent ajută la reducerea numărului de mese și stimulează funcțiile hormonilor responsabile cu arderile grăsimilor. De asemenea, postul intermitent crește nivelul norepinefrinei, un hormon implicat în arderile adipoase. Din aceste motive, postul intermitent, chiar și pe termen scurt, intensifică rata arderilor calorice. Potrivit unui studiu din 2014, postul intermitent poate cauza o pierdere în greutate de 3-8% în 3-24 de săptămâni. Foarte important, participanții au pierdut și 4-7% din circumferința taliei. O talie mare indică un nivel ridicat al grăsimii viscerale, lucru care crește riscul de afecțiuni cronice.
- Susține sănătatea inimii – bolile cardiovasculare sunt cele mai răspândite la nivel global. Postul intermitent, însă, îmbunătățește mai mulți factori de risc pentru bolile de inimă, printre care nivelul glicemiei, tensiunea arterială, nivelul trigliceridelor, markerii inflamatori și colesterolul LDL („rău”).
- Este benefic pentru creier – postul intermitent îmbunătățește mai multe elemente ale metabolismului (stresul oxidativ, inflamația, nivelul glicemiei), care sunt utile și sistemului nervos. Studiile pe rozătoare arată că postul intermitent stimulează formarea de noi celule neuronale și ajută la creșterea nivelului hormonului BDNF. Un deficit al acestui hormon este implicat în apariția depresiei și a altor probleme mintale. Totodată, studiile pe rozătoare au arătat că postul intermitent protejează creierul împotriva atacului vascular cerebral.
- Te ajută să trăiești mai mult – există mai multe studii pe animale, care au descoperit o legătură între postul intermitent și o viață mai lungă. Atât rozătoarele cât și musculițele de oțet au trăit mai mult dacă au postit. Durata de viață a crescut cu 13-83%, iar postul intermitent a îmbunătățit considerabil starea generală de sănătate.
- Susține somnul – dacă știi cum te simți după o masă îmbelșugată atunci nu vei fi surprins să afli că postul intermitent te ajută să dormi mai bine. Cercetătorii spun că postul intermitent contribuie la reglarea ritmului circadian, care, la rândul său, ajută la reglarea somnului. Dacă ai un ritm circadian regulat, adormi ușor și te trezești binedispus și odihnit. Contează foarte mult și ora la care ai luat ultima masă. De aceea, este indicat ca masa de seară să fie servită cu 2-3 ore înainte de culcare pentru ca alimentele să se digere înainte de culcare. Mai mult, digestia se realizează cel mai bine când stai drept, iar dacă mergi la culcare cu stomacul plin există riscul de reflux gastric și arsuri stomacale, două probleme frecvente care împiedică somnul odihnitor.
Postul intermitent reprezintă o modalitate foarte populară pentru a slăbi. Odată ce adopți acest stil de alimentație vei observa și beneficiile asupra sănătății, în special dacă te confrunți cu anumite afecțiuni cronice. Indiferent dacă alegi postul intermitent 16/8 sau postești 24 de ore o zi pe săptămână, este recomandat să vorbești cu medicul înainte. Acesta îți va putea spune dacă postul intermitent este sigur pentru tine.
Sursa foto: Shutterstock
Lasa un raspuns