Părinții care depun 1.200 lei anual într-un cont deschis pe numele copilului la unitățile Trezoreriei Statului vor primi dobândă 600 de lei de la stat, prevede un program guvernamental care va fi adoptat în perioada următoare, prin ordonanță de urgență.

Proiectul, numit „gROwth – Contul individual de economii Junior”, avizat favorabil de Consiliul Economic și Social, are ca obiect „introducerea unui cont special de economisire sub formă de depozit, iar titularul contului poate fi orice copil care este cetățean român și are sub 18 ani”.

Contul se va deschide automat pe numele copilului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, a altui reprezentant legal al copilului sau împuternicitului acestora, prevede proiectul. Părinții vor putea depune bani în aceste conturi, iar dacă suma anuală va fi mai mare de 1.200 lei, Trezoreria va adăuga 600 de lei, plus o dobândă de 3% pe an. Suma va putea fi retrasă doar după ce copilul a împlinit 18 ani:

Sumele existente în contul individual de economii Junior nu pot fi cesionate sau gajate.

Dreptul la prima de stat se constituie la finele anului calendaristic de economisire în care s-au efectuat depunerile, mai puțin pentru anul în care titularul împlinește vârsta de 18 ani. Prima de stat se plătește în contul individual de economii Junior, la scadența depozitului, cumulat pentru anii în care s-au efectuat depuneri.

Câștigurile din dobânzi înregistrate în acest cont nu sunt impozabile.

Programul prevede și situațiile excepționale când sumele strânse în cont pot fi retrase înaintea împlinirii vârstei de 18 ani: cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului în cazul unor boli cu risc de deces sau în cazul decesului minorului.

Pentru implementarea proiectului, după adoptarea acestuia de către Guvern, prin H.G. se vor elabora normele de aplicare.

 

Sursa: www.legestart.ro

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.