Criza provocată de ridicarea unui gard în jurul Ungariei, care ar urma să parcurgă și granița cu România, le face politicienilor mai mult bine decât rău, opinează jurnalistul Val Vâlcu.

Singura parte care are de suferit în problema gardului construit de Ungaria la frontieră este Partidul România Unită, în vreme ce Klaus Iohannis, Victor Ponta, Traian Băsescu sau chiar Uniunea Europeană nu au decât de beneficiat de pe urma demersului inițiat de Viktor Orban.

Iată argumentele prezentate de Val Vâlcu în sprijinul afirmațiilor sale:

– În Ungaria, premierul Viktor Orban își consolidează electoratul la nivel național și, mai mult, atrage simpatizanți din rândurile extremiștilor, luând astfel din votanții Jobbik.

– În UE, țările mari – Germania, Danemarca, Belgia etc. – nu se mai mânjesc ele pe mâini. În spațiul public, liderii europeni vor blama demersul lui Viktor Orban, dar, de fapt, liderul de la Budapesta le face ”treaba murdară” și le rezolvă o problemă extrem de delicată.

– La nivelul României, câștigă fostul președinte Traian Băsescu. Acesta încearcă să ocupe nișa de electorat pe care o avea Corneliu Vadim Tudor și are cel mai naționalist și xenofob discurs, după ce în urmă cu ceva timp era un prieten declarat al Turciei.

– Președintele Klaus Iohannis a prins momentul favorabil pentru a se distanța de Germania. Dacă până acum existau voci din rândurile adversarilor care îl acuzau că face jocurile nemților, acum șeful statului are o poziție radical diferită de cea a Germaniei în problema refugiaților. De asemenea, el arată că România este un stat demn și vertical, care decide singur, nu în funcție de anumite curente venite de la vârful Europei.

– Premierul Victor Ponta își duce lupta cu omologul maghiar, iar prin declarațiile pe care le face răspunde cerințelor electoratului PSD și a celui format din români care nu-i înghit pe maghiari.

– Vicepremierul Gabriel Oprea beneficiază de pe urma prestației din cadrul Consiliului JAI. Pentru faptul că a reprezentat România la nivel înalt, într-un Consiliu extrem de mediatizat, liderul UNPR crește în notorietate, importanță și chiar favorabilitate.

– Singura parte care pierde în scandalul gardului maghiar este Partidul România Unită. Formațiunea condusă de Bogdan Diaconu este total insignifiantă pe lângă ”coloșii” care în ultimele zile se înghesuie să-i fure discursul. Nu se poate ca un Pudel să schelălăie mai tare decât un Dog German pe aceeași temă … .

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.