Sunt mai multe medicamente care se folosesc în combaterea coronavirusului în România. Tratamentul se aplică și în funcție de stadiul bolii, și în funcție de simptomatologie, transmite ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. 

El a arătat că toate tratamentele folosite în străinătate, despre care s-a scris în presa străină, se folosesc deja și în România, însă fiecare medic are libertatea de a alege medicamentele pe care le consideră cele mai bune pentru pacienții săi.

Tratamente pentru Covid-19

„De exemplu, sunt asimptomatici cărora nu li se dă nimic; sunt simptome ușoare la care merge cu un paracetamol, dar sunt și, în funcție de simptomatologie, tratamente care includ antivirale care se folosesc în HIV, medicamente – hidroxoclorochina – care se folosește în tot ce înseamnă malarie, care se folosesc în poliartrita reumatoidă. Sunt antibiotice, cu scop de imunomodulatoare pe care le folosim, că-i azitromicina, că este claritomicina, că avem tucilizumab, care este un imunomodulator, că avem ce folosesc cei din Statele Unite, remdesivirul, care a ajuns în țară și care este în acest moment medicament folosit în clinicile noastre, favipiravirul, care se folosește foarte mult în Rusia sau în țările sud-est asiatice, le avem. Ele rămâne să fie adaptate și adoptate de fiecare clinică în parte, în funcție de necesitate. Este libertatea fiecărui profesionist”, a spus ministrul sănătății.

„Se vorbea foarte mult săptămâna trecută de anticoagulante. Se folosesc de mult. Când am observat în Statele Unite că se discuta foarte mult de corticoterapie, s-a folosit, că a fost dexametazonă…; când s-a discutat în Franța de anticoagulante, s-a folosit, se folosesc în schemele noastre”, a completat Nelu Tătaru.

„Noi obișnuim să spunem că nu este boală, este bolnav. Fiecare bolnav își are tratamentul lui. Eu sunt încrezător și știu că tot ce înseamnă corp medical a făcut tot posibilul pentru fiecare pacient în parte și a beneficiat de tot tratamentul care se făcea la nivel mondial în acest moment”, a dat asigurări ministrul sănătății.

Nelu Tătaru a spus că în cazul unor pacienți s-a ajuns și la circulație extracorporeală, ECMO, foarte mulți dintre pacienții din terapie intensivă au fost pe ventilație mecanică, suportul cardiovascular a existat, însă au fost și pacienți cu anumită patologie conexă sau coexistentă, cu comorbidități, de multe ori la limită.

Două faze ale bolii

„Noi trebuie să fim conștienți că această exprimare a bolii se poate face mai ușor sau mai grav. Sunt două faze. Avem o fază infecțioasă, pe care o întâlnim în toată lumea – nas înfundat, o durere în gât, curg ochii etc. -, dar există și o fază inflamatorie, a reacției organismului nostru împotriva virusului, împotriva țesuturilor infectate. Vine un moment când reacția noastră este mai brutală și atunci trebuie să intervenim. Este acea perioadă a bolii care poate duce la stările critice, din care foarte mulți conaționali ai noștri nu au scăpat”, a spus Nelu Tătaru.

Pentru acești bolnavi, aflați în stare critică, se va folosi în curând și în România prelevarea de plasmă de la pacienții care au trecut prin infecția cu coronavirus, care au teste negative și care au anticorpi în acea plasmă. Acest aport de plasmă hiperimună, cu anticorpi, ajută oarecum la lupta cu virusul.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.