Alegerile locale au fost un examen important atât pentru PSD-ul aflat în opoziție, cât și pentru PNL care guvernează de aproape un an de zile, chiar dacă USRPLUS a produs marea surpriză în câteva orașe importante. 

PNL-ul condus de Ludovic Orban a obținut la alegerile locale din 2020 un rezultat aproape de două ori mai mare decât în 2016. PNL a reușit să-și dubleze numărul de Consilii Județene pe care le conduce și numărul de primării reședință de județ. Astfel, PNL avea în 2016 doar 8 Consilii Județene, iar acum a ajuns la 17. PSD domină în continuare, cu 20 de consilii județene. UDMR are și el 4 județe pe care le domină. 

USRPLUS nu a reușit să câștige niciun județ deoarece nu are filiale puternice în fiecare localitate. Votul dintr-un oraș mare nu va fi niciodată suficient pentru a câștiga un județ întreg. Dacă USRPLUS nu învață să construiască de la cele mai mici localități spre cele mai mari, atunci va întâmpina probleme la alegerile parlamentare. Victoriile trecătoare din Brașov, Timișoara, Alba Iulia și Bacău ar putea fi uitate peste 4 ani. 

PNL are prima șansă la victorie la alegerile parlamentare și ar putea să-și crească foarte mult rezultatul, comparativ cu 2016. În urmă cu 4 ani, PNL strângea doar 20% din mandatele din Parlament, iar în 2020 au șanse să depășească pragul de 30%. Numai că PNL decontează pentru pandemie și scurta sa guvernare, ceea ce îl face dependent de USRPLUS dacă vrea majoritatea parlamentară. Faptul că PNL decontează pentru greșeli poate duce la un vot mai slab pe partid. La alegerile legislative, programate peste câteva luni, va conta mai mult imaginea partidului pe scena politică decât candidații de pe liste. 

Surpriza este PSD, care deși a pierdut suficient de mult, rămâne totuși o forță politică în teritoriu. Votul din București ne arată că PSD poate fi cel mai votat partid la alegeri. PSD a reușit să obțină cele mai multe voturi la Consiliul General al Municipiului București, chiar dacă îi va fi aproape imposibil să formeze majoritatea. 

Partidul condus de Marcel Ciolacu pare să-și revină puțin după rezultatele slabe din 2019. Un alt semn bun pentru pesediști este și faptul că oricât s-au chinuit PNL și USRPLUS să provoace un vot anti-PSD, acest lucru nu le-a reușit în capitală și în multe alte orașe. 

Alegerile locale ne transmit că diferența dintre PNL și PSD nu mai este una foarte mare, iar cele două partide își joacă șansa de a conduce România în următorii 4 ani. Pentru ca PSD să aibă măcar speranțe la guvernare, va trebui să fie atent la Pro România și ALDE. Aceste două formațiuni politice au obținut rezultate foarte slabe la alegerile locale și probabil electoratul lor va fi imediat acaparat de pesediști. Dacă va exista inclusiv o alianță cu aceste două formațiuni și cu PPUSL, partidul înființat de Dan Voiculescu, PSD are mari speranțe la un rezultat de peste 30%. 

Chiar dacă PSD ar câștiga alegerile parlamentare, ar fi aceeași problemă pe care au avut-o și la alegerile locale – le va fi aproape imposibil să facă majoritatea parlamentară, deoarece nu au partide balama puternice. În cazul în care PNL și USRPLUS nu vor avea împreună peste 50%, vor putea apela la PMP sau UDMR. În schimb, PSD nu are astfel de portițe în politică. Poate că UDMR ar fi dispuși să voteze un guvern PSD, însă PMP s-ar opune unei astfel de alianțe. Și în orice caz, pentru a se folosi de UDMR și PMP, PSD trebuie să strângă măcar 40% din voturi, ceea ce pare imposibil pe actuala scenă politică, deoarece aceste două mici partide se bat să treacă de 5%. 

În concluzie, PSD ar putea să se bată pentru victorie la alegerile parlamentare, deoarece controlează 20 de județe din țară, însă îi va fi foarte greu cu două partide care îl vor ataca direct. Chiar și victoria nu-l va ajuta pe Marcel Ciolacu și echipa sa să facă majoritatea parlamentară. Scena politică din România devine mult mai mică decât în urmă cu câțiva ani, în privința partidelor, și se pregătește pentru 3 partide care ar putea să controleze cea mai mare parte din voturi. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.