Un stil de viață sănătos reprezintă un factor important pentru a reduce riscul de cancer la sân. Chiar și dacă ești diagnosticată, există șanse mai mari de a scăpa de boală dacă ai o alimentație variată și un stil de viață sănătos. Mai jos sunt câteva sfaturi care te vor ajuta să ai grijă de sănătatea sânilor.

Menține o greutate sănătoasă

Încă nu se știe în ce mod influențează excesul ponderal riscul de cancer la sân, însă este important să menții o greutate sănătoasă.

Se crede că producția ridicată de estrogen este implicată în apariția cancerului mamar. În cazul femeilor obeze, există un risc mai mare de cancer de sân. Un indice de masă corporală mai mare de 30 înseamnă un risc mai mare de cancer mamar, precum și un risc mai mare de a descoperi boala într-un stadiu avansat, prin comparație cu femeile diagnosticate, dar care aveau un indice de masă corporală mai mic de 25.

De asemenea, femeile obeze au un risc mai mare ca tumora să se răspândească în alte zone ale corpului. Supraviețuitoarele cancerului care suferă de obezitate au și un risc mai mare ca boala să revină.

 

Mergi periodic la medic

 

Prevenția reprezintă secretul pentru a reduce riscul de cancer de sân. Unii doctori recomandă autoexaminarea pentru a vedea dacă există noduli la san. La fel de important este să știi cum arată sânii tăi, ce formă și culoare au în stare normală, preferabil înainte de menstruație. Dacă apar anomalii ale sânilor, este indicat să te prezinți la medic.

Între 40 și 50 de ani este indicată o mamografie pe an, iar pentru femeile de peste 50 de ani, una la fiecare doi ani.

Autoexaminarea sânilor, precum și consultarea medicului după 40 de ani te ajută să reduci riscul de cancer mamar sau, dacă acesta este descoperit, să ai la îndemână soluții pentru a lupta cu boala.

De exemplu, în ultimii ani se folosește chirurgia robotica da Vinci. Prin acest instrument modern, chirurgul poate realiza intervenții de mare precizie, în condiții de siguranță, iar recuperarea se realizează mult mai repede.

 

Poartă un sutien adaptat nevoilor tale

 

Sânii sunt ușor lăsați? Dacă nu le oferi susținerea de care au nevoie, țesutul subțire va începe să se întindă tot mai mult.

Se crede că până la 80% dintre femei poartă un sutien nepotrivit. Cum mărimea pentru sutien depinde de formele sânilor, este important să te măsori cel puțin o dată pe an pentru a-ți schimba sutienul, dacă este cazul. Mai ales dacă te îngrași sau slăbești mult, dimensiunile sânilor vor fi influențate.

De asemenea, dacă faci sport, alege o bustieră adaptată nevoilor tale. Dacă și-a pierdut din elasticitate, probabil că este timpul să o schimbi. În mod ideal, ar trebui să schimbi bustiera sport o dată la șase luni.

 

Fă mișcare

 

Femeile cu un stil de viață activ au un risc cu până la 25% mai mic de a dezvolta cancer de sân, spre deosebire de femeile sedentare. Cercetătorii au stabilit că exercițiile fizice contribuie la menținerea funcțiilor sistemului imunitar, ajută la reglarea producției de estrogen și insulină și previn obezitatea.

Mai mult, sportul contribuie la menținerea mușchilor și a oaselor sănătoase, aspecte importante și pentru persoanele care urmează chimioterapie. Medicamentele specifice cancerului contribuie la reducerea mineralizării osoase, fapt care determină un risc mai mare de fracturi osoase și osteoporoză.

Pentru început, poți încerca 30 de minute cu plimbări, de 4-5 ori pe săptămână. După ce corpul se acomodează cu efortul, poți crește treptat timpul dedicat activității fizice.

 

Fii la curent cu istoricul medical al familiei

 

Dacă ai rude care au cancer ovarian sau de sân, fie pe linia tatălui, fie pe linia mamei, există un risc mai mare de îmbolnăvire. Dacă ai un istoric semnificativ de boală, de exemplu, mama, o soră și o mătușă au cancer de sân, există un risc mai mare.

În acest caz, poți solicita testarea genetică pentru a vedea dacă ești purtătoare a genei BRCA. Mai mult, inclusiv dacă ai rude apropiate cu alte forme de cancer ar trebui să te testezi.

 

Ai grijă de pielea sânilor

 

Pielea de pe sâni devine uscată, sensibilă la atingere, iritată, similar altor zone ale corpului. Deoarece este mai subțire decât pielea din alte locuri, este mai predispusă la încrețituri și chiar riduri.

Pentru a menține pielea sânilor elastică și fină la atingere, aplică o cremă hidratantă după fiecare duș. De asemenea, la expunerea sânilor la soare aplică o cremă de protecție solară.

 

Menține o alimentație sănătoasă

 

Pielea sânilor este influențată, în mod firesc, de alimentația ta. Pentru a-i menține sănătatea, consumă multe legume și fructe de sezon, cereale integrale, acizi grași Omega 3 (pește, nuci, avocado).

În plus, evită grăsimile saturate și trans, zahărul rafinat și produsele care îl conțin, precum și excesul de sare.

Sănătatea sânilor depinde de obiceiurile tale zilnice. În general, un stil de viață sănătos cu o alimentație echilibrată, activitate fizică moderată, reducerea stresului, precum și controlul medical periodic, mai ales dacă ai rude apropiate bolnave, vor scădea semnificativ riscul de îmbolnăvire.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.