Urmează alegerile locale, iar primarii din județul Suceava se pregătesc pentru o nouă campanie electorală. De asemenea, pentru cursa electorală se pregătesc și candidații care își doresc să ocupe fotoliul de primar.

La nivel național, Guvernul se pregătește să reintroducă alegerile din două tururi de scrutin, ceea ce înseamnă că primarii vor avea legitimitate, întrucât vor fi aleși de peste 50% dintre cetățenii care vor participa la vot.

Despre acest subiect, mai mulți primari în funcție din județ au declarat că sunt de acord să se organizeze două tururi de scrutin, însă există și voci care susțin că acest lucru nu ar fi benefic, întrucât în cel de-al doilea tur s-ar putea crea diferite alianțe „nu tocmai ortodoxe”.

Reporterii SuceavaLive au luat legătura cu mai mulți dintre edilii care vor candida pentru un nou mandat.

De exemplu, primarul municipiului Rădăuți, Nistor Tătar, a declarat că este de acord cu două tururi, întrucât este convins că va fi reales.

„Eu susțin două tururi. Sunt pregătit pentru două tururi, dar voi câștiga din primul tur, pentru că am făcut în trei ani și jumătate ce nu au făcut alții în mult timp în Rădăuți”, a declarat primarul Nistor Tătar.

Despre alegerile din acest an, primarul din Fântâna Mare, Vasile Mucilenița, a subliniat că nu contează câte tururi de scrutin se organizează, ci scorul pe care primarii reușesc să îl obțină.

„În turul unu vor ieși primarii care vor scoate 50 plus unu voturi, iar în turul al doilea se vor face niște alianțe nu chiar ortodoxe, dar astea sunt democrația și legea. Eu nu am nimic împotrivă. Pot să fie alegeri și în trei tururi și în patru tururi, nu este nicio problemă”, a declarat, pentru SuceavaLive, primarul comunei Fântâna Mare, Vasile Mucilenița.

Pe de altă parte, primarul comunei Marginea, Dumitru Nichitean, a subliniat că și el este de acord cu alegerea în două tururi, întrucât doar atunci se poate vorbi de o legitimitate a funcției.

„Pentru o reprezentativitate mai mare ar fi normal și corect ca un primar să fie ales din două tururi. Sunt primari de 18% – 20% care, probabil, sunt contestați de o mare parte a comunității”, a declarat primarul comunei Marginea, Dumitru Nichitean.

Acesta a subliniat că fiecare candidat intră în cursă cu șansa lui, iar cine socotește că nu are șanse, nu are de ce să se înscrie într-o astfel de bătălie.

De partea alegerilor în două tururi este și primarul comunei Voitinel, Maria Pleșca. Aceasta a subliniat că cea mai importantă carte de vizită este reprezentată de realizările pe care un primar le are.

„Sunt de acord și cu două tururi și cu un tur. Dacă ai făcut treabă și te întorci la popor, oamenii te votează, iar dacă nu, nu. Mai ales, în mediul rural contează mult și omul”, a declarat primarul comunei Voitinel, Maria Pleșca.

Tot despre acest subiect, primarul comunei Ciprian Porumbescu, Dumitru Nimițan, a precizat că este de acord cu tot ceea ce spune legea, astfel încât este de acord și cu alegerile locale în două tururi. De precizat este că Dumitru Nimițan a fost ales de către 93,8% dintre locuitorii comunei.

 „Sunt de acord și cu un tur și cu două tururi”, a precizat Dumitru Nimițan, primarul comunei Ciprian Porumbescu.

În altă ordine de idei, primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a subliniat că este pregătit pentru două tururi de scrutin și este de acord cu acest mod de alegeri.

„Sunt de acord cu două tururi și sunt pregătit pentru alegeri pentru că știu ce am făcut și am încredere că fălticenenii vor aprecia cum se cuvine acest lucru”, a explicat primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman.

În favoarea alegerilor în două tururi este și primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Dănuț Solcan. Acesta a subliniat că, deși la fotoliul de primar râvnesc vreo șapte candidați, între care unii nou veniți în localitate, realizările sale reprezintă cartea de vizită.

„Indiferent că sunt două sau trei tururi, Primăria Mitocu Dragomirnei are realizări în mandatul acesta, astfel încât orice cetățean din localitate să nu se lase influențat de vorbe, ci de fapte”, a subliniat Dănuț Solcan, primarul comunei Mitocu Dragomirnei.

Pe de altă parte, primarul comunei Burla, Viorel Pintiliuc, a declarat că nu este de acord cu două tururi de scrutin, subliniind că ceea ce se întâmplă în cel de-al doilea tur nu are legătură cu moralitatea.

„Nu sunt de acord cu două tururi, pentru că este imoral ce se întâmplă în al doilea tur, pe funcții, pe bani se întâmplă o grămadă de lucruri. Eu aș propune o lege prin care votul să fie obligatoriu”, a subliniat primarul comunei Burla, Viorel Pintiliuc.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.