Cu siguranță mulți dintre voi, cei care sunteți pensionați, deja știți că este destul de greu să vă obișnuiți dintr-o dată cu mult timp liber pe mână și nimic de făcut.

Probabil de aceea, cei mai mulți dintre voi preferați să faceți plimbări, indiferent cât de devreme dimineața, dintr-o parte în alta. Poate – poate, vă mai întâlniți cu cineva, mai auziți o știre nouă, sau poate chiar aveți treabă în locul unde mergeți, nu? Unii abia aşteaptă să iasă la pensie, alţii se tem: că nu vor mai avea cu ce să-şi umple timpul, nu vor mai fi utili, vor avea (şi) mai puţini bani. Ori, pensionarea nu trebuie să fie sfârşitul vieţii active, ci un nou început. Cum se spune: punct şi de la capăt. Fiecare priveşte ieşirea la pensie în felul său. Şi, în cele din urmă, fiecare îşi găseşte, într-un fel, noul drum. Pentru a-l găsi mai repede şi mai uşor, este bine să îţi planifici viaţa punct cu punct, astfel încât să-i dai un nou sens.
Pui punct unei rutine de 30 sau de 40 de ani: nu mai mergi zilnic la serviciu. Dar trebuie să rămâi un om activ, fiindcă studiile arată că persoanele care fac cel mai uşor trecerea de la anii de serviciu la pensie nu sunt cele care intră într-o „vacanţă” perpetuă, ci acelea care derulează în continuare activităţile de-o viaţă: se ocupă de familie, îşi iau ceva de lucru acasă, în domeniul în care au activat sau în alt domeniu care le atrage, se implică în activităţi de voluntariat.
Toate se pot face acum în ritm relaxat, rezervându-ţi timp şi pentru tine: să citeşti (ziare, ca să fii conectat la tot ce se întâmplă în jur; reviste şi cărţi, pentru propria plăcere şi ca să-ţi lărgeşti orizontul); să dezlegi cuvinte încrucişate, să joci şah în parc, pentru a-ţi întreţine memoria; să faci plimbări lungi pe jos sau pe bicicletă, drumeţii la munte, tratamente în staţiuni balneoclimaterice, cu bilet luat de la Casa de Pensii; să te înscrii la un curs pe placul inimii: de dans (unde, garantat, distracţia este maximă, iar forma fizică are mult de câştigat), de operare calculator, de limbi străine; să cânţi într-un cor. Cele mai multe primării din ţară organizează gratuit astfel de activităţi, în centre de recreere. Un pensionar nu trebuie să se încuie în casă, în faţa televizorului, ci să rămână activ, înconjurat de lume.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.