Având în vedere avertizările meteorologice ale ANM cu privire la înregistrarea unor temperaturi crescute în perioada ce urmează, transmitem următoarele recomandări către populație privind efectele caniculei și a măsurilor pe care trebuie să le ia pentru protejarea stării de sănătate:
- să se evite expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18.
- este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5/2 litri/zi), fără a aștepta senzația de sete. Este necesar un pahar de apă la fiecare 15-20 de minute.
- este recomandat consumul de fructe și legume proaspete (pepene roșu, galben, prune, castraveți, roșii), deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.
- trebuie evitat consumul de alcool (inclusiv bere sau vin). Deoarece favorizează deshidratarea.
- se recomandă evitarea consumului de băuturi care conțin cofeienă (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deorece acestea sunt diuretice.
- dacă este absolut necesară expunerea la soare la orele amiezii, trebuie folosită o ținută adecvată: pălării de soare, haine ample, pe cât posibil din fibre naturale și în culori deschise.
- evitarea, pe cât posibil, a activităților exterioare care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc).
- preocuparea permanentă pentru starea de sănătate a celor dependenți de noi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități), oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă aceștia nu le solicită.
- păstrarea contactului permanent cu vecinii, rudele, cunoștințele care sunt în vârstă sau cu dizabilități și monitorizarea stării lor de sănătate.
Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a solicitat tuturor unităților sanitare din județ să asigure stocurile de medicamente de urgență, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcționarea generatoarelor de rezervă și asigurarea rezervelor de apă propirii.
De asemenea DSPJ Suceava a solicitat Serviciului de Ambulanță Județean Suceava activarea planului de intervenție al Serviciului de Ambulanță Județean Suceava în perioadele de caniculă – cu stabilirea persoanelor responsabile, suplimentarea numărului de personal și a numărului de ambulanțe destinate intervenției. În perioadele cu temperaturi crescute vor fi mobilizate la capacitate maximă ambulanțele de tip A, B și C, dotate cu aer condiționat, cu aerul condiționat pus în funcțiune pe perioada de transport a pacienților, în vederea asigurării intervenției rapide la parametri optimi.
Lasa un raspuns