Sezonul vacanțelor a început de ceva vreme, iar în perioada următoare va ajunge la apogeu. Cine nu poate pleca în concediu, va ieși măcar pentru câteva zile la munte sau la mare. În oricare dintre situații, există pericolul ca dumneavostră să deveniți victimele infractorilor. Polițiștii au câteva sfaturi pentru evitarea evenimentelor de acest gen.

Polițiștii suceveni din structurile de ordine publică și rutieră au avut un weekend plin, aceștia desfășurând mai multe acțiuni de informare şi responsabilizare a turiştilor aflaţi pe raza judeţului Suceava. Un comunicat de presaă emis de Inspectoratul Județean de Polișie Suceava arată că „au fost constituite puncte fixe în localităţile Vadu Moldovei, Păltinoasa, Gura Humorului, Cacica şi Vama, vehiculele înmatriculate în alte judeţe fiind oprite şi purtându-se discuţii cu conducătorii auto şi pasagerii, în vederea conştientizării pericolelor la care se expun dacă nu respectă regulile preventive minime”. Turiştii au primit din partea poliţiştilor pixuri personalizate şi pliante cu recomandări pe linia prevenirii tâlhăriilor, furturilor din genţi şi buzunare, dar şi pe linie rutieră.

Pe lângă acțiunile de prevenire, polițiștii au făcut și verificări cu aparatul radar, iar în trei zile bugetul statului s-a majorat cu peste un miliard de lei vechi, din aproximativ 600 de sancțiuni contravenționale. Pe lângă vitezomani, au fost depistați și conducători auto în stare de ebrietate, dar și șoferi care au încălcat alte reguli ale regimului de circulație.

Tot în comunicatul de presă emis de IPJ Suceava se arată faptul că pe perioada recreerilor, bunurile personale nu trebuie neglijate. „Poliţiştii vă recomandă să acordaţi o atenţie sporită lucrurilor personale, atunci când mergeţi să vă relaxaţi, în timpul ieşirilor la iarbă verde, la piscine, ştranduri sau la pescuit. Păstraţi mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care aţi lăsat obiectele personale. Încercaţi să lăsaţi întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv. Nu lăsaţi obiectele de valoare, cum ar fi bijuterii, portmonee sau telefoane mobile la vedere pe plajă. Cu un plus de vigilenţă, vă puteţi bucura de vacanţă, feriţi de evenimente neplăcute.”

Cât despre stațiunile turistice pe care doriți să le vizitați, polițiștii recomandă atunci „când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. Nu expuneţi sumele de bani pe care le deţineţi. Manifestaţi grijă faţă de bunurile dumneavoastră! Este indicat să aveţi în portofel doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente. Păstraţi portofelul/geanta în faţa dumneavoastră, aproape de corp, cu deschiderea către interior. Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card. Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru. Nu lăsaţi nesupravegheate pe plajă lucruri de valoare (telefoane, aparate sau camere de fotografiat-filmat). Câteva momente de neatenţie sunt de ajuns pentru ca infractorii să le sustragă. Lăsaţi-vă lucrurile de valoare, banii, documentele în seiful hotelului. Luaţi la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăţilor curente. Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsaţi geamurile deschise! Este calea cea mai uşor accesibilă hoţilor. Închideţi uşile de la balcon sau terasă. În cazul în care aţi fost victima unei infracţiuni de furt din locuinţă sau din camera de hotel, încercaţi pe cât posibil să nu pătrundeţi în locul faptei, întrucât riscaţi să distrugeţi probe care pot duce la identificarea autorilor. Încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere. Rugaţi un vecin să vă supravegheze locuinţa. Nu lăsaţi sume mari de bani sau valori în casă. Nu postaţi pe reţelele de socializare mesaje din care să reiasă că sunteţi departe de casă, întrucât poate constitui o invitaţie pentru hoţi”.

Pe lângă siguranța locuințelor, a camerelor de hotel, a bunurilor personale, sau a integrității corporale, trebuie să luăm în calcul și siguranța autovehiculelor. Și pentru acest lucru polițiștii au o serie de recomandări. „Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii. Dacă doriţi să vă odihniţi puţin, nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate. Căutaţi popasurile special amenajate în acest sens. Parcaţi autoturismul într-un spaţiu bine iluminat sau păzit, închideţi geamurile şi asiguraţi-vă că l-aţi încuiat. Atunci când opriţi, fie şi pentru un scurt popas, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi închis portierele şi geamurile. Obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, laptopuri, camere video, bagaje) pot fi tentante pentru hoţi. Indiferent de perioada pentru care părăsiţi autovehiculul, nu uitaţi să conectaţi sistemul de alarmă. Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante. Dacă traseul este mai lung, e bine să vă căutaţi cel puţin încă un partener de drum, pentru a vă ajuta la nevoie. Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul. Nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii”.

Cât despre cei care își permit un sejur în afara țării, polițiștii recomandă în primul rând ca turiștii să se intereseze despre legislația statului respectiv, informații pe care le puteți găsi pe www.mae.ro. „Informaţi-vă cu privire la moneda de schimb a ţării de destinaţie şi efectuaţi schimbul valutar înainte de plecare. În cazul în care moneda naţională este greu de achiziţionat, puteţi realiza schimbul valutar în euro sau dolari. Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră, treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon. Alegeţi cu atenţie agenţia de turism de la care urmează să achiziţionaţi biletele pentru sejurul dorit. Căutaţi referinţe despre aceasta, întrucât au fost situaţii în care ofertele „generoase” erau, de fapt, înşelătorii. Pentru orice situaţie care poate constitui o urgenţă, apelaţi serviciul unic de urgenţă 112”, au încheiat oamenii legii.

Dacă ținem cont de aceste sfaturi, cu siguranță putem avea un concediu plăcut, odihnitor și fără evenimente neplăcute.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.