Dacă pisica dumneavoastră trăiește în aer liber sau dacă aveți mai multe pisici de apartament ar trebui să luați în considerare sterilizarea. Și chiar dacă pisica locuiește în interiorul casei și nu are un partener de împerechere, tot e o idee bună să optați pentru acest tip de intervenție chirurgicală.

În cazul unei femele, sterilizarea face imposibilă apariția cancerului ovarian și reduce semnificativ riscul de cancer cervical. O  pisică nesterilizată poate intra în călduri de 3, 4 ori pe an, iar în aceste perioade va mieuna constant sau va încerca să iasă din casă. Dacă femelă intră în călduri de mai multe ori și nu se împerechează, ea poate dezvolta probleme precum depresie, anorexie, diaree și vomă. Sterilizarea va elimina acest tip de comportament.

În cazul masculilor, castrarea elimină riscul de cancer testicular și previne comportamentele nedorite. De asemenea, masculii castrați sunt mai puțin teritoriali, nu își vor marca teritoriul cu urină, iar urina acestora nu are un miros atât de pregnant.

Având în vedere faptul că este o intervenţie chirugicală care necesită anestezie generală, pisica va avea ultima masă solidă cu cel puţin 10 ore înainte de operaţie, pentru a evita voma în timpul anesteziei şi apariţia complicaţiilor.

Majoritatea clinicilor veterinare folosesc anestezie de ultimă generaţie, astfel că după terminarea operaţiei, pisica va fi trezită rapid, pentru a limita cât mai mult timpul cât animalul stă sub efectul anesteziei. Proprietarului i se recomandă să vorbească cu pisica, să o mângâie, lucruri care determină revenirea la normal a animalului într-o perioadă scurtă de timp.

Specialiștii recomandă stăpânilor să pună un colar pisicii sau o cămașă de protecție 7-10 zile după intervenție. Acest lucru este important pentru a preveni accesul animalului la plaga operatorie și complicarea sau chiar deschiderea ei.

De asemenea, trebuie reținut că în primele 24 de ore după operație, de obicei, pisica este somnolentă, nu mănâncă, în funcţie şi de anestezicul folosit, după care animalul îşi reia vechile obiceiuri.

 

 

Obezitatea după sterilizare

 

Specialiștii susțin că pisicile sterilizate sunt predispuse la îngrășare, deoarece metabolismul lor se schimbă și devine mai lent. O altă explicație ar fi aceea că o pisică poate intra în călduri de 2-3 ori pe an, timp de 1-2 săptămâni. În aceste intervale, pisica mănâncă mult mai puțin, își controlează greutatea și pierde câteva kilograme în plus pe an.

De aceea, medicii veterinari recomandă ca, după prima săptămână de la operație, să fie ajustată dieta pisicii, pentru a împiedica riscul îngrășării. Este foarte important ca o pisică sterilizată să primească o nutriție corectă și să fie hrănită cu alimente specializate. Astfel, indicat este ca după intervenția chirurgicală, micul patruped să primească hrană specială pentru pisici sterilizate. Tipul acesta de hrană nu este un moft, ci o necesitate, deoarece caracteristicile ei respectă nevoile nutritive ale felinelor.

Mai multe informații despre obezitatea la pisici găsiți AICI

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.