S-a tot discutat pe marginea tinerilor, fie ei români sau străini. Ce vor ei de fapt să facă? Sunt mai leneși ca generațiile din urmă? Sunt mai inteligenți? Sunt mai puțin inteligenți?

Să vă spun sincer, nu știu răspunsurile la aceste întrebări, dar ne putem da, cu toții cu părerea, nu-i așa?

Adevărul este că s-ar putea, la modul general, să fim mai leneși decât părinții sau bunicii noștri. Dar societatea și mediul în care trăim s-a schimbat atât de mult, încât nu mai este nevoie de același volum de muncă din partea tuturor pentru a ne câștiga traiul. Mecanizarea, automatizarea, globalizarea – toate ne ajută azi să muncim mai ușor. Deci, până la urmă, nu suntem leneși, muncim doar cât trebuie.

Suntem mai inteligenți? Nici asta nu știu, dar știu cu siguranță că fiecare generație are câteva minți strălucite care ne ajută să vedem lumea cu alți ochi. Unele dintre aceste minți ne-au făcut chiar să vedem că nu există oameni… să le spunem, cu un indice mic de inteligență, pentru că inteligența are mai multe fațete. Iar cei mai mulți dintre noi nu avem decât două – trei tipuri de astfel de inteligențe dezvoltate mai mult decât celelalte.

Suntem mai puțin inteligenți? Cred că am răspuns la această întrebare mai sus, dar ar mai fi de adăugat că mințile strălucite ale generațiilor trecute le ajută și acum pe cele ale generației noastre să ducă mai departe frontierele lumii în care trăim. Deci, chiar dacă am fi mai puțin inteligenți ca generațiile trecute, putem sta liniștiți, generațiile apuse ne-au ajutat destul de mult încât să nu fie nevoie să fim sclipitori.

Cât despre ce vrem să facem? Aici avem sute de variante. De sute de ori mai multe variante decât părinții noștri, și de mii de ori mai multe decât bunicii noștri. Avem azi posibilitatea să fim angajați, angajatori, cercetători, savanți, IT-ști, politicieni, și chiar leneși. Putem să ne câștigăm traiul în atâtea și atâtea variante încât ce VREM să facem mai are relevanță doar pentru noi, cei care facem. Putem fi orice ne face plăcere să fim, pentru că din orice ar fi acel lucru, este necesar doar să putem trăi după standardele noastre.

Tu ce VREI să faci?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.