Deputatul de Suceava, Sanda Maria Ardeleanu, a publicat un material despre un eveniment dedicat francofoniei la nivel european. Mai jos găsiți integral materialul doamnei deputat.

 

În perioada 28 septembrie-1 octombrie 2014, la Varşovia, Polonia, are loc cea de-a XXVII-a sesiune a Adunării Regionale Europa a Adunării Parlamentare a Francofoniei-APF.

La această acţiune, din partea Delegaţiei Parlamentului României la APF, voi participa alături de domnul deputat Daniel Budurescu, membru al Delegaţiei.

În cadrul sesiunii de deschidere vor avea alocuţiuni domnul  Paul McIntyre, Preşedintele Adunării Parlamentare a Francofoniei, domnul  Jan Wyrowinski, Vicepreşedinte al Senatului polonez şi domnul  Jean-Paul Wahl, Şeful Misiunii Regionala Europa a APF.

În cadrul reuniunii vor avea loc dezbateri în cadrul a trei sesiuni pe următoarele teme: Francofonia în Polonia- angajamentul tinerilor francofoni în promovarea democraţiei multiculturalismului şi plurilingv ismului; Aspecte practice ale activităţilor francofone- provocările vieţii cotidiene ale francofonilor în ţările în care franceza nu e limbă oficială; Multiculturalismul şi multilingvismul, valori universale în istoria Europei Centrale  şi de Est în secolele XX şi XXI. Temele de discuţie ale reuniunii de la Varşovia au fost decise în luna martie a acestui an, la Bucureşti, la Reuniunea Şefilor delegaţiilor parlamentare membre ale APF din Regiunea Europa.

Intervenţia mea în cadrul celei de-a doua sesiuni: Aspecte practice ale activităţilor francofone- provocările vieţii cotidiene ale francofonilor în ţările în care franceza nu e limbă oficială, va evidenţia acţiunile concrete ale  României în sprijinul valorilor francofone:

  • după organizarea în România a Conferinței Şefilor delegaţiilor parlamentare membre ale APF din Regiunea Europa în martie 2014, a fost semnată, pe 29 august 2014, o Convenţiei de colaborare privind promovarea limbii franceze între Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi directorul Institutului Francez din România, Stanislas Pierret; (Citiți și: http://sandamariaardeleanu.wordpress.com/2014/09/08/noi-pasi-in-sprijinul-francofoniei-romanesti/)
  • pe 16 septembrie 2014, la Bucuresti, membri  ai Delegatiei Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a Francofoniei, au participat la ceremonia de inaugurare a noului sediu al Biroului Regional pentru Europa Centrală şi de Est al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei  (BRECO OIF). Inaugurarea a avut loc în prezenţa Ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, a Administratorului Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), Clément Duhaime, a ambasadorilor membri ai Grupului Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor francofone (GADIF), a altor membri ai corpului diplomatic, a reprezentanţilor instituţiilor publice româneşti, a mediului academic şi universitar. În discursul său, ministrul Titus Corlățean a subliniat importanța acordată de România reprezentării OIF în țara noastră și a subliniat că există un angajament al României în realizarea obiectivelor OIF. De asemenea, Administratorul OIF, Clément Duhaime, a salutat calitatea parteneriatului cu România după Summit-ul de la București, din 2006, și intensificarea cooperării francofone ulterioare, în regiune, în special privind instruirea în limba franceză a peste 6.000 de diplomați și profesori sau sprijinirea integrării tinerilor prin formare profesională și tehnică. (Citiți și: http://sandamariaardeleanu.wordpress.com/2014/09/16/deschiderea-biroului-oif-la-bucuresti/).

Educația tinerilor români francofoni devine cel mai important aspect în ceea ce privește viitorul Francofoniei în această parte a Europei, deoarece ei sunt continuatorii Francofoniei.

 

 

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.