Evenimentul a fost organizat de Direcția Silvică Suceava, Sindicatul „Silvicultorul” Suceava și Ocolul Silvic Stulpicani.
Concurenții participanți la concurs au fost: Bălău Constantin – Ocolul Silvic (O.S.) Broșteni, Apetrei Vasile – O.S. Crucea, Pilug Ionel – O.S. Dorna – Candreni, Flocea Vasile – O.S. Pojorîta, Pelinari Dumitru – O.S. Vama, Pasinciuc Toader – O.S. Moldovița, Turenschi Gheorghe – O.S. Frasin, Popa Gheorghe – O.S. Stulpicani, Buta Vasile – O.S. Gura Humorului, Revai Hendric – O.S. Solca, Roteliuc Gheorghe – O.S. Marginea, Rotar Dumitru – O.S. Putna, Popescu Ilie – O.S. Falcău, Cotos Vasile – O.S. Brodina, Clipa Petru – O.S. Rîșca și Vasilciuc Liviu – O.S. Pătrăuți.
Cele 16 ocoale silvice participante, prin reprezentanții acestora, s-au întrecut în trei probe. Prima probă a constat în montarea unui lanț prin întoarcerea lamei. Practic, participanții trebuiau să desfacă piulițele, să dea jos capacul, să scoată lanțul tăietor de pe șina de ghidaj, să monteze lanțul care a fost pregătit anterior, să îl pună pe crochet, după care să pună capacul și să strângă piulițele. În proba a doua concurenții trebuiau să doboare un arbore la punct fix, să efectueze tapa și tăietura din partea opusă lăsând zonele de siguranță, toate aceste manevre trebuind să fie efectuate în timp de maximum trei minute. Ultima probă, și cea mai spectaculoasă, a fost „proba de cepuire”, în care concurenții trebuiau să taie cepurile arborilor.
Juriul a fost format din trei membri ai Colegiului Silvic Bucovina, din Câmpulung Moldovenesc, Popescu Claudiu, Barbu Cristi și Narcis Chira, elev premiant al colegiului.
Pe locul 5 s-a clasat Pasinciuc Toader de la O.S. Moldovița, iar locul 4 a fost ocupat de Revai Hendri de la O.S. Solca. Deoarece au fost la egalitate de puncte, juriul a hotărât ca pe locul 3 să se clasifice doi concurenți, Popa Gheorghe de la O.S. Stulpicani și Popescu Ilie de la O.S. Falcău. Locul 2 a fost ocupat de Bălău Constantin de la O.S. Broșteni, iar pe primul loc, Apetrei Vasile de la O.S. Crucea.
Premii în bani și echipamente de protecție pentru câștigătorii concursului
După cum a menționat liderul de sindicat, inginerul silvic Cezar Straton, câștigătorul va concura la faza națională ce va avea loc la Sovata.
„De 5 ani acest concurs este inclus și în contractul colectiv de muncă, astfel încât Direcția Silvică să poată acorda premii în bani câștigătorilor clasați pe primele trei locuri. De asemenea, Sindicatul «Silvicultorul» Suceava a oferit premii constând în echipamente de protecție, diplome, cupe si medalii. Vreau să menționez că și în acest an am beneficiat de sprijinul echipei de arbitri competenți și calificați. Sper că vom avea o reprezentație onorabilă și la nivel național, unde, în general, cei de la Suceava s-au clasat pe locuri bune”, a declarat Cezar Straton.
Concursul a avut un dublu rol: unul privind abilitățile concurenților și unul de a învăța mai bine regulile de protecție
Direcția Silvică Suceava exploatează aproximativ 9% din volumul total de exploatație la nivelul județului, cu formații de exploatare de la 17 ocoale silvice, iar cei mai buni fasonatori s-au aflat aici. Cei care lucrează în pădure iau contact cu regulile care trebuie respectate astfel încât evenimentele mai puțin plăcute să fie evitate. Toți cei care au participat la concurs au efectuat și un instructaj privind protecția muncii.
„Acțiunea are și un caracter de prevenție, deoarece prin acest concurs s-au depistat anumite greșeli care se fac în exploatările forestiere. De asemenea, concurenții au fost instruiți pentru a se evita unele evenimente neplăcute. Munca în pădure și exploatările forestiere sunt destul de grele și cu foarte multe pericole”, a menționat Cătălin Diaconescu, directorul comercial al Direcției Silvice Suceava.
Cristi Tomniuc, șeful Biroului Prevenţie şi Protecţie din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, a precizat că se pot avea rezultate pe latura protecției angajaților conform legislației în vigoare doar prin multe măsuri de perfecționare.
„Acest concurs desfășurat la Ocolul Silvic Stulpicani este una din măsuri. Aici s-a încercat atingerea operațiunilor cu care oamenii se întâlnesc zi de zi în pădure. Încercăm să perfecționăm încontinuu și să ținem pașii cu legislația în vigoare și cu tot ceea ce ține de mijloacele noastre de producție”, a concluzionat Tomniuc.
Șeful Ocolului Silvic Stulpicani, Emanuel Havrici, a subliniat faptul că acest concurs se înscrie în seria evenimentelor mari pe care Ocolul Silvic Stulpicani le-a organizat în ultimul timp.
„Pentru prima dată în Suceava la un concurs s-au respectat întru totul normele și legislația internațională. Este pentru prima dată când realizăm proba de cepuire și cred că a fost un real succes deoarece este o probă foarte spectaculoasă”, a menționat Havrici.
Ocolul Silvic Stulpicani, un ocol reprezentativ pentru Direcția Silvică Suceava
Ocolul Silvic Stulpicani este un un ocol reprezentativ pentru Direcția Silvică Suceava, atât din punct de vedere al arboretelor pe care le deține, dar și din punct de vedere al profesionalismului personalului.
„Am organizat aici, în cadrul acestui ocol, concursul «Cel mai bun fasonator mecanic», la nivel de județ. În ultimul timp, noi am organizat mai multe acțiuni pe linie de instruire și pregătire din punct de vedere al muncii, cât și din punct de vedere al certificării pădurilor, acțiuni ce au fost întotdeauna de succes. Ocolul nostru este onorat de faptul că de multe ori conducerea Direcției Silvice s-a gândit la noi pentru a organiza aceste evenimente și sper ca pe viitor să putem colabora și pentru alte acțiuni”, a declarat șeful Ocolului Silvic Stulpicani, Emanuel Havrici.
Acesta a menționat că fosta unitate a ocolului silvic este legată istoric de această zonă și de cetățenii de aici.
„În primul rând vechimea fostei unități este foarte mare, fiind datată în anul 1871. De altfel, și sediul actual al ocolului silvic, început în anul 1904 și terminat în 1907, a fost prima construcție administrativă importantă din cadrul comunei Stulpicani”, a explicat Havrici.
Șeful ocolului silvic a precizat că întotdeauna personalul Ocolului Silvic Stulpicani a dat și a promovat oameni de valoare, atât structurilor centrale cât și altor ramuri, fiind considerat un promotor al dezvoltării locale.
„Pe raza ocolului sunt două ocoale de vânătoare, în care avem plăcerea să primim întotdeauna vânători străini, dar și vânători români, însă cel mai adesea străinii sunt impresionați de arboretele nostru. Chiar săptămâna trecută am avut în vizită profesori și studenți ai Facultății de Silvicultură din München, Germania, care au efectuat o deplasare în teren. Aceștia au rămas încântați de calitatea arboretelor noastre, explicându-ne că și ale lor sunt asemănătoare, însă au pierdut din biodiversitate de-a lungul timpului”, a concluzionat Havrici.
Pentru mai multe fotografii, accesați acest link.
Lasa un raspuns