România stă bine la capitolul acoperirea rețelelor de internet, dar rămâne printre statele membre ale Uniunii Europene cu cele mai slabe performanțe privind integrarea tehnologiilor digitale în economia națională.
Analiza este cuprinsă într-un așa numit Indice al economiei și societății digitale, pe care Comisia Europeană îl dă publicității în fiecare an și prin care măsoară progresele realizate de statele membre ale Uniunii în domeniul tehnologiei informației. Documentul arată că țara noastră are rezultate bune la capitolul conectivitate, datorită utilizării ridicate a benzii largi de foarte mare viteză și a disponibilității ample a rețelelor în special în orașe. 49 la sută dintre locuințele din țara noastră sunt abonate la servicii de foarte mare viteză, iar acest lucru plasează România pe locul al cincilea în Uniune. Cu toate acestea, în ceea ce privește utilizarea serviciilor de internet, performanța României este cea mai scăzută dintre toatele statele membre ale Uniunii, în condițiile în care aproape 20 la sută dintre români nu au folosit niciodată internetul.
Există însă două activități online în cazul cărora țara noastră ocupă un loc fruntaș, al șaselea din întreaga Uniune. Este vorba despre utilizarea rețelelor sociale și apeluri video. În schimb, folosirea serviciilor bancare online, cumpărăturile, citirea știrilor, precum și consumul de muzică, materiale video și jocuri online sunt cele mai scăzute din rândul statelor membre. România stă prost și în ceea ce privește integrarea tehnologiei digitale de către întreprinderi, penultimul loc din întreaga Uniune. Doar 8 la sută din întreprinderi utilizează platformele de comunicare socială. Cu toate acestea s-a înregistrat o ușoară îmbunătățire a ponderii IMM-urilor care fac vânzări online, de la 8 la sută în 2017 la 11 procente în urmă cu un an. În ceea ce privește serviciile publice digitale, în ultimii trei ani, România s-a clasat pe ultimul loc în rândul statelor membre. De vină ar fi lipsa de coordonare dintre instituțiile publice în ceea ce privește punerea la punct a unor astfel de servicii, dar și migrarea specialiștilor IT din sectorul public spre cel privat sau în alte țări.
La nivel general, România se situează pe locul 26 din cele 28 de state membre ale Uniunii în cadrul Indicelui economiei și societății digitale. Trebuie spus la final că indicele a fost întocmit pe baza datelor adunate anul trecut, înaintea pandemiei de COVID 19 (când multe activități s-au mutat pe internet ), dar și înainte ca Marea Britanie să iasă din Uniune. De aceea apar 28 de state membre în clasament și nu 27, câte numără Uniunea acum.
La nivel mondial situația arată astfel:
Top 10 țări cu cele mai rapide conexiuni de internet broadband în 2020
Singapore – 198,46 Mbps
Hong Kong – 176,70 Mbps
Thailanda – 159,87 Mbps
Elveția – 152,05 Mbps
România – 151,87 Mbps
Monaco – 140,10 Mbps
Andora – 139,66 Mbps
Macao – 137,47 Mbps
Suedia – 137,43 Mbps
Danemarca – 136,44 Mbps
Top 10 țări cu cele mai rapide conexiuni de internet mobil în 2020
Coreea de Sud – 88,01 Mbps
Qatar – 84,81 Mbps
China – 84,68 Mbps
Emiratele Unite Arabe – 78,56 Mbps
Olanda – 75,32 Mbps
Canada – 73,52 Mbps
Bulgaria – 68,18 Mbps
Norvegia – 66,87 Mbps
Australia – 62,15 Mbps
Arabia Saudită – 55,71 Mbps
Lasa un raspuns