Joi, 07 aprilie 2022, la ora 13:00, a avut loc, în Sala Unirii din cadrul Palatului Administrativ, ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județului Suceava, având ca punct principal pe ordinea de zi analiza respectării legislației de securitate la incendiu în cadrul unităților sanitare din județ.

La ședința convocată urmare a solicitării prefectului Alexandru Moldovan, au participat, alături de membrii de drept ai CJSU, atât managerii unităților spitalicești cu paturi din județ, cât și primarii localităților respective.

Dezbaterile pe marginea materialului prezentat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava au vizat, în principal, următoarele aspecte:

  • Funcționarea unor spații din cadrul unităților spitalicești, fără deținerea autorizației de securitate la incendiu;
  • Organizarea defectuoasă a evacuării în cazul producerii unei situații de urgență;
  • Verificarea instalațiilor utilitare (cu precădere cele electrice) care echipează construcțiile adminístrate;
  • Exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor cu rol în asigurarea cerinței esențiale de calitate ”securitate la incendiu” (scoateri din funcțiune nejustificate; neefectuarea la intervalele de timp stabilite de reglementări a operațiunilor de verificare/mentenanță etc)
  • Lipsa organizării serviciului privat pentru situații de urgență la cele mai mari spitale din județ (Suceava și Rădăuți).

Un alt punct pe ordinea de zi a ședinței a vizat subiectul incendiilor provocate de arderile necontrolate ale vegetației uscate.  Potrivit unei statistici, 231 de incendii s-au produs în primele 3 luni ale anului; 2 persoane au decedat, 34 persoane au fost rănite, peste 120 ha teren au fost afectate, iar cele mai multe incendii de această natura s-au înregistrat în mediul urban, pe raza municipiilor Rădăuți, Suceava, Fălticeni și a orașelor Dolhasca, Siret și Vicovu de Sus.

„Am ținut să convoc această ședință nu din dorința de a găsi vinovați, ci pentru a identifica soluții la o problemă care preocupă atât opinia publică, cât și conducerea Prefecturii. Am înțeles că nu există construcție care să fie ferită complet față de amenințarea unui incendiu! Dar în ceea ce privește spitalele, trebuie să facem tot ceea ce depinde de noi pentru ca acest risc să fie adus și menținut la un nivel cât mai redus. Dispunem de legislație, avem normative tehnice, Consiliul Județean și administrațiile locale au alocat fonduri financiare, au fost montate instalații de stingere și detecție, și totuși se perpetuează disfuncționalități care, într-o conjuctură de factori, pot pune în pericol viețile oamenilor, pacienți și personal medical deopotrivă. Sper ca de astăzi, urmare a discuțiilor purtate și a măsurilor convenite, toți factorii implicați să fi înțeles că vremea jumătăților de măsură a trecut demult, și cetățenii nu mai acceptă justificări. Este momentul să ne aplecăm cu mai multă atenție asupra resursei umane, asupra pregătirii, rigurozității și seriozității salariaților care gestionează acest domeniu important din activitatea oricărei instituții.

În ceea ce privește arderile necontrolate de vegetație uscată, cifrele, datele statistice spun totul. Amploarea fenomenului, distrugerea brutală a mediului, pierderile umane și materiale, și nu în ultimul rând presiunea pusă asupra personalului ISU și cheltuielile cu intervențiile care ar fi putut fi evítate, au condus la aprobarea de către Executiv a unor noi acte normative, cu prevederi mai severe. Solicit implicare totală tuturor instituțiilor din județ care au responsabilități în domeniu! Preveniți, explicați cetățenilor efectele nefaste ale arderilor necontrolate! Și dacă este cazul, aplicați legea fără ezitare!”, a declarat prefectul Alexandru Moldovan.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.