Ieri, la Universitatea din Suceava, în prezența cadrelor didactice și a reprezentanților administrației locale, a fost inaugurat „Centrul de Reușită Universitară”.

Centrul de Reușită Universitară a fost inaugurat în prezența cadrelor didactice universitare și a administrației localeCentrul se află sub coordonarea Agenției Universitare a Francofoniei-Biroul pentru Europa centrală și orientală de la București (BECO-AUF). Centrul de Reușită Universitară este o structură a agenției universitare a francofoniei, care s-a dezvoltat în mai multe universități din România.

Profesor universitar doctor Sanda-Maria Ardeleanu, responsabilă pentru crearea centrului la universitatea suceveană, a subliniat că, de ani de zile era nevoie ca USV să intre într-o rețea de centre care să poată să disemineze bunele practici, nu numai în domeniul francofoniei, ci în toate domeniile de activitate de formare din universitățile care sunt membre ale acestei rețele. „Este o zi foarte frumoasă pentru noi deoarece am deschis acest centru și pentru că Universitaea «Ștefan cel  Mare» a devenit neîncăpătoare pentru activitățile francofone. Noi suntem de ani de zile angrenați în luna francofoniei, săptămâna francofoniei, zilele francofoniei, dar ca în universitate să se desfășoare în paralel mai multe activități într-un program al francofoniei, parcă nu îmi aduc aminte. Le mulțumesc tuturor celor care credeți în acest ideal”, a declarat Ardeleanu.

Profesorul universitar a subliniat faptul că orașul are nevoie de francofonie deoarece aceasta înseamnă valori.

„Francofonia este o mișcare la nivel mondial care trebuie mult mai bine exploatată. E frumos să poți să construiești, însă niciodată o construcție nu se poate realiza de unul singur. De aceea suntem cu toții aici, pentru că fiecare a contribuit la această construcție”, a încheiat Ardeleanu.

 

Agenția Universitară a Francofoniei s-a implicat extraodinar de puternic, făcând ca Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării să fie gazda tuturor activităților franco-filofone din USV.

Olga Oprea Gancevioci, conferențiar universitar doctor, susține că universitatea a acordat sprijin de fiecare dată. Aceasta a menționat proiectul care se află în anul doi de derulare, în care Agenția Universitară a Francofoniei susține masteratul internaționl cu dublă diplomă. Masteratul poartă numele de „Teoria și Practica Traducererii” și este în colaborare cu Universitatea de Stat din Chișinău.

„E un moment absolut special pentru noi. De-a lungul timpului, Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, dar în special departamentul de Limba și Literatura Franceză, a colaborat cu multe instituții franceze, printre care Organizația Internațională a Francofoniei, institutele franceze care sunt în România, în special cele de la București și Iași”, a declarat Olga Oprea.

Agenția Universitară a Francofoniei sprijină deplasările profesorilor, cercetătorilor în cadrul colocviilor internaționale, dar și finanțarea deplasărilor invitaților din străinătate în cadrul colocviilor organizate de universitatea suceveană. De asemenea, Agenția Universitară a Francofoniei, sprijină universitatea suceveană cu un post de stagiar pentru lectoratul francez. „Apelul este lansat pe site și deja sunt două înscrieri. Am primit scrisorile a doi tineri care doresc să vină la lectoratul francez. Agenția universitară ne sprijină și în concursurile pe care le organizăm pentru studenți și elevi. Mulțumim tuturor colegilor și studenților din universitate că se implică în toate activitățile noastre franco-filofone”, a concluzionat Olga Gancevioci.

 

Ștefan Purici, prorector USV: „Inițiativa colegilor noștri de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicăii se bazează pe elementul «educație»”

DSC_0025Prorectorul cu imaginea universităţii, relaţii internaţionale şi dezvoltare europeană, profesor universitar doctor Ștefan Purici, menționează faptul că Centrul de Reușită Universitară este o instituție care vine alături de alte centre, menite să promoveze cunoașterea, cercetarea, educația. Este o instituție care își va permite și va putea realiza o legătură între învățământul universitar și preuniversitar, între mediul academic și comunitatea locală.

„Relația noastră cu agenția universitară de francofonie este extrem de veche, poate primele relații internaționale pe care le-a dezvoltat universitatea din Suceava, a fost cu lumea francofonă: cu Franța și cu țările în care se vorbește limba franceză. Franceza este limba culturii europene, limba Europei în general. Felicitări organizatorilor, Facultății de Litere și Științe ale Comunicării pentru această reușită de inaugurare a unui centru de reușită universitară.

 

„Centrul de Reușită Universitară” se adresează tuturor studenților

Prezent la eveniment, prorectorul cu activitatea didactică şi asigurarea calităţii, Mircea Diaconu a constatat că, în ultimele zile, în fiecare zi, există cel puțin unul sau două evenimente, în așa fel încât pentru conducerea universității e chiar dificil să țină pasul cu toate inițiativele și cu toate proiectele care se derulează.

„Asta este foarte bine, pentru că reușita universitară înseamnă și angajarea în dezvoltare a conștiinței faptului că rolul nostru în societate este foarte important. Mă bucur că acest centru există și le mulțumesc celor care au reușit cu ajutorul unor instituții importante să ducă la bun sfârșit acest centru”, a conchis Mircea Diaconu.

Acest Centru de Reușită Universitară se adresează tuturor studenților din cele 32 de cicluri, inclusiv doctoranzilor.

Elena Brândușa Steiciuc, profesor universitar doctor, coordonator al școlii doctorale, susține că din perspectiva celor două școli doctorale, cea de științe socio-umane și cea de științe aplicate și inginerești, tradiția francofonă și francofilă în universitatea suceveană este veche.

„Până la ora actuală au fost susținute numeroase teze în contutelă cu universități din spațiul francofon, și sperăm că acest centru de reușită să fie util și doctoranzilor noștri din cele 15 domenii pe care le avem în cadrul studiilor doctorale. Mulțumim celor care au avut inițiativa acestui centru”, a declarat Steiciuc.

 

Inaugurarea acestui centru se datorează dinamismului echipei de la Suceava

DSC_0023Ana Maria Roxana Țurcanu, reprezentantul Agenției Universitare a Francofoniei, susține că inaugurarea centrului se datorează în primul rând dinamismului echipei de la Suceava, mai ales profesorului universitar Sanda Maria Ardeleanu, cât și întregii echipei de profesori și studenți.

„Întotdeauna este o bucurie să mă întorc la Suceava și la Univesitatea «Ștefan cel Mare». Vreau să vă spun că la Suceava francofonia se simte «foarte acasă»”, a declarat Ana Maria Roxana Țurcanu.

Reprezentantul AUF menționează că această colaborare cu Universitatea de Stat din Chișinău, este un exemplu de bune practici, de parteneriat care poate fi urmat oriunde în lumea francofonă.

„O organizație internațională finanțează proiectele în care crede. Centrul pe care îl inaugurăm astăzi este mai mult decât o entitate solitară în sânul USV; este un centru care face parte dintr-o rețea. Acum trei ani, Agenția Universitară a Francofoniei a lansat un proiect pilot, iar acum, centrul de la Suceava este centrul cu numărul 46. Am dorit ca aceste centre să fie un loc de întâlnire pentru studenți, pentru profesori, să fie un loc de afirmare și un loc de participare la ceea ce însemnă colaborarea în francofonie.

 

Universitatea „Ștefan cel Mare”, cartea de vizită a Sucevei

DSC_0034Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, subliniează că este un moment important pentru comunitatea suceveană.

„Ce se întâmplă astăzi aici este un lucru important. Am avut niște discuții foarte punctuale cu rectorul universității și vreau să îi mulțumesc că ne găzduiește aici”, a declarat edilul sucevean.

Referitor la colaborarea pe proiecte europene, primarul dorește ca USV să fie un vârf de lance.

Ion Lungu a subliniat că USV poate conta pe sprijinul administrației locale și consideră că Primăria Suceava poate găsi soluții financiare pentru susținerea Centrului de Reușită Universitară.

„Eu cred că putem găsi soluții de finanțare de la primărie și să putem susține acest Centrul de Reușită Universitară, ca într-adevăr el să fie unul funcțional și să fie o reușită, nu doar o chestiune de etapă”, a concluzionat edilul sucevean.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.