Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) începe testarea sistemului digital în cadrul procesului de simplificare a eliberării certificatelor de naştere, căsătorie, divorţ şi deces.

Testarea serverului va începe pe 1 iunie, iar platforma poate fi accesată din orice judeţ. Este un pas important pe care România îl face pentru dispariţia birocraţiei şi eliberarea documentelor în sistem online. Noul sistem îi va ajuta în mod special pe românii aflaţi în străinătate. Acum, de exemplu, aceştia trebuie să aştepte aproximativ şase luni pentru a obţine copia unui certificat de naştere. Procesul este unul greoi: cererea este preluată de consulat, care o expedia prin poştă Direcţiei Generale de Evidenţa Persoanelor, care la rândul ei o trimitea în judeţul unde exista actul original.

În cazul persoanelor aflate pe teritoriul României, acestea sunt nevoite să aştepte aproximativ o lună în cazul în care documentul este eliberat de un alt judeţ.

Eliberarea actelor, în cel mult trei zile

Autorităţile vin cu promisiuni cu privire la reducerea timpului de aşteptare, precizând că începând cu 1 ianuarie, acesta va fi redus la cel mult trei zile. Mai mult, în unele cazuri, documentele pot fi eliberate pe loc.

„În ultimii trei ani am realizat digitizarea actelor din arhiva de stare civilă întocmite în ultimii 100 de ani, începând din 1921. Suntem în proces de recepţie. Până acum am recepţionat 40%, totalitatea lor fiind de 82 de milioane de acte de stare civilă. (…) Sistemul va fi complet interoperabil cu cel al MAE. Deci nici pentru serviciile în regim consular nu se vor mai solicita aceste certificate. Ei vor prelua inclusiv acest serviciu de emitere a actelor de stare civilă”, susţine Cătălin Giulescu, directorul DEPABD, citat de Adevărul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.