Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, i-a invitat pe suceveni la Noaptea Muzeelor la Muzeul Național al Bucovinei. Niculai Barbă a amintit că în această seară vizitarea obiectivelor Muzeului Național al Bucovinei este gratuită. Astfel, Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul de Istorie și Muzeul de Științele Naturii pot fi vizitate gratuit, astăzi, între orele 18:00 și 24:00, iar Muzeul Satului Bucovinean între orele 18:00 și 20:00.
El a amintit că alături de expozițiile permanente de la Muzeul de Istorie vor putea fi vizitate și următoarele expoziții temporare: “Ilie Boca-expoziție de pictură”, “Carpi și goți in colectiile Muzeului National al Bucovinei”, “Karol Wojtyla #geneza”, Expoziție Lectora 8. “LECTurezi și desenezi!”, Expoziție de grafică “Candele vii. Trăitori și mărturisitori ai ortodoxiei românești contemporane”.
Niculai Barbă a prezentat și o parte din activitatea Muzeului în această perioadă, care demonstrează deschiderea și recunoașterea acestei instituției de referință din subordinea CJ Suceava. Astfel, el a arătat că muzeul este co-organizator al expoziției “Ion Mândrescu, Omul, spațiul, timpul”, unde muzeul sucevean are conceptul expozițonal și trei piese proprii: la Bistrița, Complexul Muzeal Bistrița și Cluj-Napoca, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.
Vernisajul va avea loc astăzi, 12 iunie 2021, la ora 13:00. Niculai Barbă a precizat că această expoziție urmează a fi itinerată, în 2022, la Muzeul Național Brukenthal și Muzeul Țăranului Român. De asemenea, vicepreședintele CJ Suceava a mai spus că Muzeul de Istorie Suceava este partener al Muzeului Național de Istorie a României la mai multe expoziții externe, prima fiind la Muzeul Național de Arheologie din Madrid.
„Invit sucevenii, pe vecinii noștri din toate județele, prietenii noștri de mai aproape sau mai de departe, pe toți cei care pot ajunge în această zi specială la Suceava pentru a vedea, din Cetatea de Scaun a domnilor Moldovei, un spectaculos apus de soare peste vechea capitală moldavă. Un apus de soare văzut din Cetatea Sucevei este un spectacol unic ce nu trebuie ratat. În primele ore ale programului, vizitatorii pot alege Muzeul Satului Bucovinean pentru a fi martorii unui amurg de poveste peste satul bucovinean autentic, cu școala lui, cu biserica lui, cu cuptorul de ars oale, cu fierăria, crâșma și daracul lui. Satul bucovinean precum și Cetatea au trecut cu bine de-a lungul istoriei prin nenumărate încercări fără a le fi curmat cursul. Oricine ne calcă pragul, vede acest lucru. Și aici vom organiza evenimente specifice, a căror amploare va crește de la an la an”, a declarat Niculai Barbă.
El a ținut să amintească și o parte din investițiile pe care administrația județeană le face în muzeele din județ, respectiv lucrările de reabilitare de la Muzeul Memorial și Casa Memorială „Ciprian Porumbescu”, care se realizează în anul evocării Serbării de la Putna – 150 de ani, unde implicarea și participarea lui Ciprian Porumbescu a avut și are rezonanțe remarcabile. Niculai Barbă a mai precizat că în momentul de față este în derulare și un amplu proiect de modernizare a Muzeului de Istorie Siret.
Lasa un raspuns