Locuitorii comunei Șcheia par că s-au săturat de activitatea sau lipsa activității primarului Vasile Andriciuc, edilul celei mai bogate comune din județ.

Oamenii s-au apucat să strângă semnăturile necesare în vederea organizării unui referendum pentru demiterea edilului șcheian. Cetățenii au aflat că au nevoie de aproximativ 2.500 de semnături pentru ca a se putea organiza referendumul. După strângerea semnăturilor necesare, oamenii vor depune o cerere la Prefectura județului Suceava, care, în urma unei analize, va demara referendumul local.

Pentru ca scrutinul să devină realitate, pe masa prefectului trebuie să ajungă nu mai puţin de 2.396 de semnături, ceea ce reprezintă 25% dintre locuitorii cu drept de vot ai comunei Șcheia.

Conform Legii 215/2001 a administraţiei publice locale, organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puțin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localitățile componente ale comunei, orașului sau municipiului.

Trebuie precizat faptul că Vasile Andriciuc a obținut un nou mandat de primar, după ce în toamna anului 2020, a fost votat de aproximativ 1.200 de șcheieni dintr-un total de 9.579 de alegători. Edilul comunei Șcheia a profitat de prezența mică la vot, fiind practic ales de 12% din cetățenii cu drept de vot.

Pentru ca referendumul să conteze, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 4.800 de șcheieni sau vorbim în procente, peste 50% dintre locuitorii cu drept de vot.

Situația este oarecum ciudată având în vedere faptul că Vasile Andriciuc a devenit primar cu 1.176 de voturi și poate fi demis doar dacă se strâng 2.396 de semnături și la vot se prezintă peste 4.790 de localnici.

 

Sursă material: ziardesuceava.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.