O propunere legislativă care completează Legea nr. 152/1998 pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe prevede ca toți chiriașii care vor să-și achiziționeze locuințele să o poată face după numai 5 ani, nu după 10, așa cum este stipulat acum. Iar la cumpărarea casei, chiriașii să poată beneficia de prevederile Codului fiscal cu 5% avans în loc de 15%, la fel ca tinerii care cumpără locuințe prin programul Prima casă.

Această modificare, susțin parlamentarii care au inițiat propunerea legislativă, este cu atât mai justificată cu cât chiriașii din locuințele ANL îndeplinesc oricum condițiile din Codul fiscal, referitoare la tinerii care își cumpără prima dată o casă: nu au și nu au avut o altă locuință în proprietate, beneficiază o singură dată de cota redusă de TVA.

A doua completare a legii ANL, spun inițiatorii, dreptul de a-și cumpăra locuințele după 5 ani, nu după 10, este, de asemenea, justificată, deoarece și persoanele care își cumpără imobile în rate, le pot înstrăina după 5 ani.

“Se înlătură, astfel, inegalitatea de tratament pentru cei care cumpără imobilele în rate. Aceștia, indiferent câți ani ar fi plătit aceste rate și chiar dacă achită în întregime costul locuinței și dobânzile datorate, nu pot dispune de locuința astfel achiziționată încă 5 ani, cu toate că, față de cei care-și achiziționeze locuința printr-un credit și care o pot înstrăina după trecerea a 5 ani de la dobândire, ei au dezavantajul de a fi obligați la plata unui avans mai mare, de 15% față de 5% cum este pentru Prima casă.”

La art. 10, alin. (10), după litera b) se introduce o nouă literă, litera b1, cu următorul cuprins:

„b1) titularul contractului de închiriere poate beneficia la cererea și cu îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute la art. 29, alin. (3), lit. c) pct. 3 dinLegea nr. 227 privind Codul fiscal de cotă redusă de TVA de 5%, la cumpărarea locuinței.”

La art. 10, alin. (10), după litera f) se introduce o nouă literă, litera f1, cu următorul cuprins:

„f1) locuințele pot fi înstrăinate după trecerea perioadei de 5 ani de la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare în cazul achitării integrale a valorii acestora, în oricare dintre modalitățile prevăzute la lit a), inclusiv în cazul plății în rate, dacă prețul și dobânda datorată au fost achitate integral.”

Inițiativa a fost supusă dezbaterii publice în Senat, în procedură de urgență.  Ca să fie adoptată însă, ea trebuie votată și în a doua cameră a Parlamentului, Camera Deputaților, după ce va fi analizată de senatori.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.