Înfrângerile militare suferite în Ucraina de către preşedintele rus Vladimir Putin l-ar putea determina pe liderul de la Kremlin să recurgă la o armă nucleară tactică sau de putere slabă în această ţară, avertizează directorul Agenţiei Centrale americane de Iformaţii (CIA) William Burns, relatează AFP.

”Având în vedere că preşedintele rus (Vladimir) Putin şi liderii ruşi pot să fie cuprinşi de disperare, ţinând cont de înfrângerile pe care le-au suferit până acum din punct de vedere militar (în Ucraina), niciunul dintre noi nu poate lua în neserios ameninţarea pe care o reprezintă o eventuală recurgere la armament nuclear tactic sau la armament nuclear de putere slabă”, a avetizat joi, într-un discurs la Atlanta, William Burns.

Kremlinul a anunţat că şi-a plasat în alertă forţele nucleare, ”însă noi nu am constatat semne concrete, de exemplu desfăşurări sau măsuri militare care să ne agraveze îngrojorarea”, a declarat şeful spionajului american în faţa unor studenţi, la Universitatea Georgia Tech.

”Este evident că suntem foarte îngrijoraţi. Eu ştiu că preşedintele (american Joe) Biden este profund îngrijorat de riscul unui al Treilea Război Mondial şi face totul pentru a evita să se ajungă într-un punct în care ar deveni posibil un conflict nuclear”, a subliniat el.

Rusia dispune de numeroase arme nucleare tactice – de o putere inferioară bombei nucleare de la Hiroshima -, conform doctrinei ”escaladare-dezescaladare”, care constă în a folosi prima o armă nucleară de putere slabă cu scopul de a recâştiga un avantaj, în cazul unui conflict convenţional cu Occidentul.

Însă această ipoteză implică faptul ca ”NATO să intervină militar pe teren în Ucraina în acest conflict, iar acesta este un lucru, aşa cum a spus clar preşedintele (american Joe Biden) care nu este prevăzut”, a subliniat William Burns.

Directorul CIA a amintit faptul că a fost ambasadorul Statelor Unite în Rusia.

El l-a atacat dur pe Vladimir Putin, pe care l-a catalogat drept un ”revanşard”, un ”încăpăţânat”, care s-a cufundat, în decursul anilor, într-un ”amestec exploziv de nemulţumiri, ambiţie şi nesiguranţă”.

”Putin demonstrează zi de zi că o putere în declin poate fi la fel de stabilizatoare ca o putere în ascensiune”, a subliniat William Burns, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.