Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, vineri, că testarea cu teste pe bază de salivă de către personal medical – aşa cum cer unele organizaţii ale părinţilor – ar bloca din start procedura, întrucât nu există în şcoli acest personal specializat. Ministrul a explicat că instituţia pe care o conduce nu are competenţa să realizeze o procedură pentru testare, dar aceasta ar trebui făcută de către personalul şcolii, pe baza unui instructaj.

Sorin Cîmpeanu a precizat, vineri, că susţine testarea gratuită în unităţile de învăţămânât, atât pentru copii, cât şi pentru personal.

Întrebat despre solicitarea unor asociaţii de părinţi ca testarea să se facă de personal specializat, nu de către cadrele didactice care s-ar putea infecta, Cîmpeanu a afirmat: ”Personal specializat înseamnă personal medical. Ştim foarte bine că în România avem deficit de personal medical în general, cu atât mai mult în şcoli. Deci testarea de către personalul medical, o spun  cu toată responsabilitatea, ar bloca din prima clipă acest proces de screening atât de necesar pentru siguranţa sanitară în şcoli. Exclusă posibilitatea. Am solicitat Ministerului Sănătăţii şi aşteptăm procedura de administrare a acestor teste”.

Cîmpeanu a explicat că primele teste pe bază de salivă vor ajunge săptămâna viitoare în unităţile din ţară.

Ministerul Educaţiei nu are competenţă pentru administrarea testelor. Am solicitat elaborarea acestei procedurii la nivelul Ministerului Sănătăţii. La timp înseamnă înainte de sosirea testelor în şcoli pentru că ar fi un dezastru să avem testele în şcoli şi să nu ştim cum le folosim”, a adăugat Cîmpeanu.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a abilitat, joi, Ministerul Sănătăţii să elaboreze metodologia de administrare a testelor de salivă pentru depistarea COVID-19 în unităţile de învăţământ, scrie news.ro.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a cerut Ministerului Sănătăţii elaborarea unei proceduri de administrare a testelor de salivă astfel încât profesorii să aibă un minim de instructaj în această privinţă, deoarece aceste reguli ţin strict de domeniul sanitar, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.