În cursul zilei de ieri, polițiștii au continuat activitățile de verificare și control în ceea ce privește transporturile de material lemnos dar și modul de depozitare și comercializare. Au fost identificate mai multe transporturi neconforme, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantitățile de material lemnos transportate ilegal. 

La data de 08.04.2024, orele 10:30, în timp ce polițiștii din cadrul Postului de Poliție Mălini, se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au identificat pe DJ209B Poiana Mărului, jud. Suceava, autoutilitara condusă de către un bărbat din satul Pîraie, com. Mălini, jud. Suceava, care transporta material lemnos fără a deține documente de proveniență, motiv pentru care s-a procedat la însoțirea acesteia la Ocolul Silvic Mălini în vederea confiscării materialului lemnos. 

Totodată, s-a procedat la verificarea transportului de material lemnos în aplicația SUMAL, ocazie cu care s-a constat faptul că nu există un aviz de însoțire a materialului lemnos emis pentru autoutilitara în cauză. 

În urma inventarierii s-a stabilit faptul că șoferul transporta cantitatea de 2,70 metri cubi lemn rotund rășinoase lucru, materialul lemnos fiind confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Mălini în valoare de 700 lei, iar conducătorul auto a fost sancționat conform Lg. 171/2010.

La data de 08.04.2024, în jurul orelor 10.25, echipajul de poliție din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu a identificat și oprit regulamentar pentru control, autoutilitara condusă de către un bărbat din com. Putna, jud. Suceava, care se deplasa pe DN17A de pe raza com. Marginea, jud. Suceava.

 Șoferul a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei, precum și avizul de însoțire a materialului lemnos transportat pentru cantitatea de 4.03 mc. cherestea tivită specia molid.

În urma interogării aplicației SUMAL 2.0 și existând suspiciuni cu privire la cantitatea de cherestea transportată, autoutilitara în cauză a fost condusă către depozitul de pe raza com. Marginea, jud. Suceava, ocazie cu care, în urma inventarierii materialelor lemnoase de către lucrătorii silvici din cadrul Ocolul Silvic Marginea, a rezultat cantitatea de 6.09 mc cherestea tivită specia molid, rezultând că în autoutilitară se afla un plus de 2.05 mc cherestea tivită specia molid față de cantitatea înscrisă în avizul de însoțire a materialului lemnos.

 Având în vedere aceste aspecte, s-a dispus confiscarea cantității de 2.05 mc cherestea tivită specia molid în valoare de 1836 lei și predarea acestea în custodia Ocolului Silvic Marginea. 

Pentru acest motive, emitentul avizului de însoțire a materialului lemnos transportat a fost sancționat contravențional conform art. 19 alin. 2, lit. b pct. 1 din Legea nr. 171/2010.

La data de 08.04.2024,  în jurul orelor 20:30, polițiștii Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți, aflându-se în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, pe raza localității Vicșani, comuna Mușenița, județul Suceava, au observat pe drumul comunal DC51, o autoutilitară ce se deplasa dinspre centrul satului Vicșani către orașul Siret, județul Suceava.

În urma opririi autoutilitarei, a fost legitimat conducătorul auto indentificat în persoana unui bărbat din sat Frătăuții Noi, comuna Frătăuții Noi, județul Suceava.

S-a constatat că autotutilitara era încărcată cu material lemons, iar conducătorul auto a declarat verbal faptul că nu deține documente de proveniență sau aviz de însoțire pentru cantitatea de material lemnos transportată. Au fost făcute verificări în aplicația Sumal Control, iar pentru autoutilitara în cauză nu a fost găsit niciun aviz. 

Autoutilitara a fost condusă la sediul Depozitului Zamostea-Lunca, unde materialul lemnos a fost inventariat de pădurarul din cadrul Ocolului Silvic Adâncata, județul Suceava, constatându-se că transporta cantitatea de 0,96 mc cherestea rășinoase molid în valoare de 835 lei.

Având în vedere cele constatare, s-a luat măsura sancționării contravenționale a șoferului, conform art. 19 alin. 2 lit. a), pct. 1 din Legea 171/2010 și s-a dispus confiscarea cantității de 0,96 mc cherestea, în valoare de 835 lei.

La data de 09.04.2024, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, aflați în serviciul de patrulare, executând control rutier pe linie de silvicultură, au oprit pentru control pe DC Costișa, com.Frătăuții Noi, sat Costișa jud.Suceava, autoutilitara condusă de către un bărbat din comuna Bilca, jud.Suceava, ce transporta material lemnos, cherestea tivită molid și grindă, iar în urma verificărilor efectuate în SUMAL 2 s-a stabilit faptul că nu deține aviz de însoțire a materialului lemnos. 

În timp ce transportul de material lemnos era condus către Ocolul Silvic Putna, polițiștii au oprit pentru control pe DN2H Putna, de pe raza comunei Putna, jud. Suceava un al doilea transport identificat în trafic, respectiv o autoutilitară condusă de către un bărbat din comuna Frătăuții Vechi, județul Suceava, care transporta material lemnos-buștean gater molid. În urma verificărilor efectuate în SUMAL 2 s-a stabilit faptul că șoferul nu deține aviz de însoțire a materialului lemnos conform reglementărilor legale.

Cele două transporturi ilegale de material lemnos au fost conduse către Atelierul de Prelucrare a Lemnului a Ocolului Silvic Putna, unde în urma inventarierii de către reprezentanții O.S . Putna, s-a constatat că în prima autoutilitară se transporta cantitatea de 1,92 mc cherestea tivită molid și 0,43 mc grinzi rășinoase fără aviz de însoțire conform reglementărilor legale.

Cel de-al doilea șofer transporta cantitatea de 0,95 mc buștean gater molid, fără aviz de însoțire conform reglementărilor legale.

Astfel, primul șofer a fost sancționat contravențional cu pentru nerespectarea prevederilor art. 19 alin.2 lit. a, pct. 1 din Legea 171/2010, iar materialul lemnos(1,92 mc cherestea tivită molid și 0,43 mc cubi grindă molid în valoare totală de 2.105 lei) a fost confiscat și predat în custodie O.S. Putna.

Cel de-al doilea șofer a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor art. 19 alin.2 lit. a, pct 1 din Legea 171/2010, iar materialul lemnos (0.95 mc buștean gater molid în valoare totală de 452 lei) a fost confiscat și predat în custodie O.S. Putna.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare. 

 

Fotografia are caracter ilustrativ.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.