Florin Căluş are 26 de ani, a crescut la orfelinat şi este student în anul III, la specializarea Asistenţă Socială din carul Universităţii „Ştefan cel Mare” (USV). Recent a aflat că USV nu mai decontează testele PCR pentru studenţi, în anul academic 2021 – 2022.
Florin Căluş este student în anul III, la specializarea Asistenţă Socială din cadrul Facultăţii de Istorie şi Geografie a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava. 

Recent, a aflat că instituţia academică nu mai deconta testele PCR în anul universitar 2021 -2022.  Pentru că n-are bani ca să se testeze, el a cerut în instanţă anularea hotărârii Senatului USV care condiţionează cazarea în căminele studenţeşti de dovada trecerii prin boală, dovada vaccinării sau testul PCR. Tânărul nu a trecut prin boală şi nici nu intenţionează să se vaccineze.

 „Regulamentul a fost valabil şi anul trecut, dar atunci Universitatea a decontat testele-COVID. Anul acesta nu s-au gândit că unii nu îşi permit să achiziţioneze din banii lor un test RT PCR. Anul acesta au dat cu bâta în baltă. Eu nu îmi permit să dau 300 de lei pe un test, care este valabil doar 72 de ore. Eu nu mă tem de nicio boală. Dacă Dumnezeu consideră că trebuie să plec de pe Pământ, plec, dacă nu, nu”, a declarat Florin Căluş.

El nu se aştepta ca judecătoarea de la Tribunalul Suceava să îi dea câştig de cauză.  Decizia Tribunalului nu este definitivă. Hotărârea instanţei anulelează două dintre cele trei condiţii pentru cazarea studenţilor în cămine. A rămas valabilă doar doavada trecerii prin boală.

Întrebat de unde a avut bani pentru plata onoroariului avocatului care l-a reprezentant în instanţă, Florin a spus că a fost ajutat în mod gratuit de doi avocaţi, între care Gabriela Ştefania Nuţ, din Constanţa.

Studentul se teme că va rămâne fără loc în cămin pentru că şi-a căutat dreptatea în instanţă, ceea ce pentru el ar fi o uriaşă problemă, pentru că are o situaţie materială precară. El a crescut la orfelinat şi nu îşi permite financiar să închirieze un apartament.

Pe de altă parte, prorectorul USV, Mihai Dimian, a scris pe contul său de Facebook că Florin a fost şi va fi sprijinit în continuare de instituţia academică.

„Atât USV, cât şi eu personal, am avut grijă de acel student, i-am oferit gratuit mese calde în perioada pandemiei, l-am consiliat în momente dificile pentru el, uneori l-am ajutat şi financiar. Nu ştiu cine îl sfătuieşte să procedeze astfel însă aceasta nu schimbă grija mea şi a USV pentru el. Vom vedea decizia finală după recurs şi motivaţia acesteia, iar dacă sunt lucruri de îndreptat vor fi îndreptate, tot împreună!”, a transmis prof.univ.dr.ing. Mihai Dimian.

Prorectorul a explicat că încă mai este valabilă hotărârea senatului USV privind decontarea a 3 teste PCR pentru fiecare student, aferentă anului academic 2020 – 2021.

Rectorul Valentin Popa a confirmat că USV nu va deconta testele PCR pentru studenţi în anul academic 2021 -2022. El a mai spus că studenţii cu probleme financiare beneficiază de burse sociale şi burse ocazionale. 

 

Sursa material și foto: adevărul.ro

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.