Ministrul Cîmpeanu susține că bugetul destinat burselor elevilor a crescut în acest an școlar de 4 ori față de bugetul din 2020 și cu 60% față de anul 2021. Imagine generică cu elevi la „Casa Experimentelor”, un loc unde copiii sunt familiarizați cu tehnologia și experimentele.

Pandemia a dublat numărul elevilor din România care au obținut medii peste nota 8.50. Important de precizat, cine depășea această medie primea o bursă de merit. Ministerul Educației a decis să mărească bursele începând cu semestrul al II-lea, dar a schimbat și criteriile.

Regulile se schimbă, iar media minimă pentru bursa de merit a fost ridicată la cel puțin 9.50. Ca urmare, în semestrul II din anul școlar 2021-2022, aproape jumătate dintre elevii care au primit burse în semestrul I nu vor mai primi bani.

În semestrul I, 753.400 de elevi au obținut burse de cel puțin 100 de lei pentru că au luat cel puțin media 8.50 anul școlar trecut. În perioada menționată, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social a fost stabilit la 100 lei. Ceea se însemna că elevii nu pot primi sume mai mici decât aceasta.

Silviu Morcan, elev la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, a luat bursă de merit pentru semestrul I, anul trecut având media de 9.90.

Acum după noul ordin probabil că voi lua bursă și în semestrul II pentru că se ia în considerare tot media de anul trecut. Dar am colegi cu 8.50 și nu se mai încadrează acum”, a spus Silviu Morcan, care este și președintele Consiliului Național al elevilor, care a militat pentru bursele elevilor.

În anul școlar 2020-2021, 753.400 de elevi au obținut, asemeni lui Silviu, medii cuprinse în intervalul 8,50 și 10. Dintre aceștia 346.698 de elevi au avut medii peste 9,50, reprezentând 25% din numărul total de elevi eligibili. În mod normal, toți cei 753.400 de elevi trebuiau să obțină burse de merit în semestrul al doilea din anul școlar 2021-2022, care începe luni.

Începând cu anul 2011, de când a intrat în vigoare legea educației, oricine avea media peste 8.50 pe an trebuia să primească o bursă de merit. Banii proveneau din bugetele primăriilor, dar s-a întâmplat ca de multe ori sumele să nu ajungă efectiv la copii din cauza lipsei fondurilor în bugetele locale.

Cuantumul burselor era stabilit de către consiliile locale și provenea din finanțarea complementară, iar din acest motiv în unele localități elevii nu primeau niciun ban.

Un raport privind bursele elevilor, publicat în 2020 de Societatea Academică Română, arată că din 3.182 de localități, doar 180 (5,66%) acordau integral burse școlare pentru elevi.

În celelalte 3.002 bursele nu se acordau sau se dădeau parțial. De asemenea, în lipsa unui cuantum minim stabilit de lege, discrepanța dintre bursele elevilor era foarte mare. În unele localități cuantumul lunar al burselor școlare era de 6 lei/ lună, de exemplu, în comuna Bucinișu, județul Olt.

Din anul școlar 2021-2022 acest lucru s-a schimbat. Cuantumul minim al burselor a fost stabilit de guvern, iar banii provin de la bugetul de stat, nu de la primării. În primul semestrul I bursa minimă pornea de la 100 de lei, sumă la care primăria putea să mai adauge dacă dorea.

Din semestrul II, Ministerul Educației a decis ca bursele elevilor să se acorde diferențiat, cu sume clar stabilite. Astfel, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat, cu frecvență, este de:

500 lei, pentru bursa de performanță;

200 lei, pentru bursa de merit;

150 lei, pentru bursa de studiu;

200 lei, pentru bursa de ajutor social.

Practic, înseamnă o dublare a cuantumului burselor.

Cum numărul elevilor care aveau medii peste 8.50 în anul școlar 2021-2022 s-a dublat comparativ cu anii precedenți, ministrul Educației a schimbat criteriul de acordare pentru bursele de merit de la 9.50 în sus, nu de la 8.50 ca până acum.

În anul școlar 2019-2020, numărul total de elevi care au luat burse a fost 233.754, dintre care 123.472 de burse de merit – adică aveau medii de cel puțin 8.50.

Pandemia a adus mult mai mulți elevi cu medii de peste 8.50 – 753.400 de elevi trebuiau să obțină burse de merit în semestrul II din anul școlar 2021-2022, în condițiile în care numărul de elevi de la gimnaziu și liceu este de 1,5 milioane de elevi.

„Aș fi ipocrit să spun că lucrurile sunt la fel de ușor controlabile în online ca față în față”

De ce jumătate dintre elevii români au luat medii pentru burse de merit în anul școlar trecut? Au fost profesorii mai indulgenți? Sau modul de evaluare s-a schimbat odată cu școala online?

Problema e că nu au existat metode de evaluare în pandemie și de aceea și anomalia cu mai mult de jumătate dintre elevii din România cu medii de peste 8.50 anul trecut. Din această cauză s-a ajuns la această situație, iar ministerul pentru a se încadra în niște limite bugetare nu putea să dea bursă de merit pentru mai mult de jumătate dintre elevi. Ceea ce am spus noi e că e o situație inechitabilă pentru că se va aplica pentru foarte mult timp. Ordinul trecut era în vigoare de 10 ani. Nu putem să modificăm o anomalie printr-un ordin pentru un singur an”, explică Silviu Morcan.

Mai multe detalii pe romania.europalibera.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.