În jurul nostru apar zilnic furtuni, cele mai multe din senin și prinși în evenimente, avem rareori timp să determinăm sursa lor. Dacă am face asta cu puțină atenție, am descoperi rapid că avem în preajmă un semănător, adică pe cineva care este preocupat să obțină diverse avantaje prin dezbinarea celorlalți.

Societatea umană a sacrificat multe lucruri pe altarul unei creșteri închipuite a nivelului de cultură, datorate în bună parte accesului liber la informație. A devenit atât de simplu să dai google search pe orice temă și să poți accesa mii de pagini de informații, încât orice om care are un PC sau echivalent și o conexiune la internet se poate erija cu ușurință în expert. De aici convingerea unora că dețin supremația informației, că știu orice, că pot face orice și că orice opinie contrarie e numai un atac personal, răuvoitor. Problema acestor oameni este că au cunoștințe prea proaspete, nefixate în memorie de o lungă perioadă de studiu și de aceea cunoștințele lor amestecate din prea multe domenii le joacă feste, uneori foarte jenante.

Oamenii nu mai au decența de a-și ține promisiunile și se protejează de ele declarând diverse lucruri, care scad credibilitatea celui înșelat. Mai mult, mergând pe principiul antic – Dezbină și stăpânește – poartă vorbe între o parte și alta, unele scoase din context, altele de-a dreptul inventate. Uneori aceste manevre eșuează și furtunile izbucnesc, caz în care tot persoana respectivă este prima care se declară victimă.

Nu îndrăznesc să mă gândesc la ce văd astfel de persoane atunci când se privesc în oglindă, dar mă gândesc la acei oameni normali, pe care asemenea furtuni îi lovesc mereu nepregătiți. Nu poți să te pregătești pentru lucruri rele, atunci când declarativ totul merge bine și când pui suflet în ceea ce faci, n-ai timp să cauți intenții rele la colegi. Astfel, zi după zi încrederea dispare, interesul pentru lucrul bine făcut scade și cu toții devenim mai superficiali, mai mecanici și inerent insensibili la orice se întâmplă în jurul nostru.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.