Primele exit poll-uri arată o victorie pentru PSD care ar fi obținut peste 30% din voturi, urmat la o diferență mică de PNL. Prezența foarte scăzută la vot arată nivelul redus de încredere al cetățenilor români în Parlament și totodată incapacitatea partidelor de a mobiliza oamenii sau de a-i convinge pe cei nehotărâți. Lupta pentru guvernare se dă între PSD și PNL, iar candidații la funcția de premier par a fi Ludovic Orban, din partea liberalilor, și Vasile Dîncu, din partea social-democraților. Totul va depinde, în următoarele zile și săptămâni, de capacitatea fiecărui partid de a negocia cu formațiunile politice mai mici. 

PNL are prima șansă să guverneze și să-și caute parteneri de coaliție. Cu acest rezultat, PNL nu are nicio șansă să guverneze singur, iar acel guvern minoritar cu voturi secrete prin Parlament iese din discuție. Un Guvern minoritar, susținut pe ascuns prin Parlament, nu ar face decât să destabilizeze și mai mult democrația fragilă din România. 

Astfel, PNL trebuie să negocieze cu USRPLUS formarea viitorului Guvern, iar Ludovic Orban este singurul premier pe care ar putea să-l dea această alianță. Rezultatul celor din USRPLUS, de circa 16% potrivit exit poll, este atât de mic încât nu pot emite pretenții să conducă Guvernul. Partidul lui Barna-Cioloș avea nevoie de un rezultat foarte apropiat de cel obținut de PNL pentru a putea spera la funcția de premier.

La cum arată cifrele în acest moment, PNL și USRPLUS s-ar putea apropia de majoritatea voturilor doar în urma redistribuirii, dar chiar și după redistribuire, PNL-USRPLUS par să aibă nevoie de UDMR pentru o majoritate stabilă. PMP este pe muchie de cuțit, nu este clar dacă a reușit sau nu să intre în Parlament.  

Există șanse foarte mari ca aceasta să fie viitoarea coaliție de guvernare: PNL-USRPLUS-UDMR. Rămâne principala șansă pentru Ludovic Orban de a mai guverna. 

Între timp, PSD descoperă AUR-ul. Pentru Marcel Ciolacu AUR chiar este un aur, deoarece îi poate ajuta să formeze următoarea majoritate parlamentară, alături de Pro România, dacă partidul lui Victor Ponta va intra în Parlament. PSD-PRO-AUR și eventual UDMR este cea mai mare șansă pentru pesediști să guverneze în următorii patru ani. 

Marcel Ciolacu a anunțat în urmă cu câteva săptămâni că partidul i-ar putea susține pentru funcția de premier pe Sorin Grindeanu, Mihai Tudose sau Vasile Dîncu. Dintre cei trei, Vasile Dîncu are de departe prima șansă la fotoliul de premier, într-un posibil guvern PSD-Pro România-AUR-UDMR. Sunt șanse aproape zero ca președintele Klaus Iohannis să-l desemneze premier pe Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose, ținând cont de experiențele din trecut. PSD a câștigat, dar are a doua șansă la guvernare. 

Votul din diaspora ar putea să decidă câștigătorul, ținând cont de diferența mică dintre primele două partide, pe cifrele oferite de exit poll. Doar că la votul din diaspora USRPLUS va atrage mare parte din voturi, urmat de PNL.

În zilele următoare, va fi o luptă dură pe voturile partidelor mici, în special pe UDMR, un partid care poate înclina decisiv balanța. Rezultatul AUR, Pro România și PMP va fi decisiv pentru viitorul Guvern. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.