Moș Costachi de la Horodniceni, în vârstă de 105 ani, născut într-o zi simbolică, pe 27 martie, când a începutul procesului de formare a României Mari, a fost avansat în grad de maior în rezervă de către colonelul în rezervă Petraru Florin , de la Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Evenimentul a avut loc joi, 6 iunie, de Ziua Eroilor. Cea mai în vârstă persoană din județul nostru și singurul erou în viață pe care județul Suceava îl are a fost tratat așa cum merită un erou adevărat.
Vizibil emoționat, moș Costachi a povestit cum a fost lovit în timpul războiului.

„Am luptat la Cotul Donului și am fost rănit de o schijă de la un tun. Erau niște tunuri care se numeau Brand. Eram în linia întâi, iar schija m-a rănit în pulpa piciorului stâng”, a spus bătrânul.

Costachi Ştirbu s-a născut la 27 martie 1914, în satul Brădăţel, comuna Rotopăneşti, judeţul Suceava, la casa părinţilor Vasile şi Maria Ştirbu. Casa în care locuiește bătrânul de 105 ani este aceeași în care s-a născut, a crescut, s-a căsătorit și și-a crescut cei șapte copii. Din satul natal, a plecat o singură dată, atunci când s-a dus la război.
Fire credincioasă, Costachi Ștribu ține toate posturile și a donat o parcelă de pământ, pe locul respectiv construindu-se o mănăstire de maici pe stil vechi. Când a împlinit 100 de ani, fiind întrebat ce își dorește mai mult, acesta a răspuns că speră ca Dumnezeu să nu îi ia mințile, dorință la fel de actuală și la împlinirea vârstei de 105 ani.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.