Peste 4.000 de ciobani, s-au adunat, marți dimineața, în Parcul Izvor pentru a protesta împotriva legii care reduce numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii și interzice înființarea, întreținerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecției faunei de interes cinegetic.

„Venim din Bucovina, inima României. Facem parte din <Asociația Plaiurile Bucovinei>. Am venit să ne exprimăm nemulțumirea. Sunt legi care ne omoară animalele, pășunile și tot. Am venit să stăm de vorbă cu conducerea Guvernului care ne sabotează în fiecare zi. Ei ne cer nouă un câine la munte și ei dorm aici pe scaune. Îl chem pe Cioloș în Obcina Bucovinei să doarmă o noapte, fără turma de oi, doar el singur. Să vedem dacă rezistă. Știe el ce înseamnă un câine ciobănesc?”, a spus nemulțumit un cioban din Bucovina.

“Protestăm împotriva legii vânătorii, că ne opresc oile din pășunat și câinii să nu-i mai slobozim la oi. Nu câinii distrug vânatul, ci ei cu puștile. Să nu-i mai bage pe parlamentari în pușcărie, să-i trimită la noi la oi, condamnați la locul de muncă, să-i trimit pe munte cu 3 câini și să-i dau turma de oi să o pazească și să-mi dea înapoi toamna, toate oile în primire”, a spus un alt cioban.

”Ce vor, să lătrăm noi?”, a întrebat  un alt cioban.

De asemenea, protestatarii au avut ciocniri cu jandarmii, care au încercat să îi oprească să pătrundă în curtea Parlamentului. În busculada creată în încercarea manifestanţilor de a intra în curtea Parlamentului, un jandarm a folosit un spray lacrimogen.

Protestul a fost organizat de mai multe asociaţii de crescători de animale din România, în special de către Agrostar şi Asociaţia crescătorilor şi exportatorilor de bovine, ovine, porcine din România.

Potrivit Legii vânătorii şi fondului cinegetic, adoptată în 2006, ciobanii de la şes pot deţine un singur câine de pază la stână, cei de la deal pot avea doi câini, iar cei de la munte trei câini. La articolul 23 legea prevede: “(1) În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzic: (…) k) permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal şi de 1 la câmpie; în acest număr se includ şi câinii care asigură paza stânei (…)”.

Legea a fost modificată în vara acestui an, dar nu şi articolul referitor la câinii care care însoţesc turmele sau cirezile. Legea vine acum şi cu amenzi de până la 1.500 de lei, pentru încălcarea prevederilor referitoare la numărul de câini pe care îi pot deţine crescătorii de animale.

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.