Ex-premierul a declarat că perspectivele nu sunt chiar atât de sumbre în ceea ce privește drumul României către așa-numitul „nucleu dur” al Uniunii Europene. În acest context, Dacian Cioloș a dat ca exemplu demersurile țării noastre în legătură cu înființarea instituției Procurorului European.
„Da, România nu este încă în zona Euro. Dar depinde în primul rând de noi când vom face acest pas. Da, România nu este încă în spațiului Schengen, chiar dacă toate condițiile tehnice sunt îndeplinite. Asta pentru că, ne place sau nu, încă nu am reușit să convingem că lupta împotriva corupției și protejarea statului de drept au intrat pe un făgaș ireversibil și, din păcate, unele state membre folosesc asta ca motiv – nejustificat după părerea mea – pentru a întârzia decizia finală referitoare la aderarea noastră la Schengen. Și aici, depinde, iarăși, de noi, dacă va mai exista un episod de genul marțea neagră sau încă o OUG 13.
În schimb, iată, România se alătură deja nucleului dur UE în proiectul privind Procurorul European si din ce stiu vor mai fi si alte proiecte-cheie la care România va fi alăturată.
Cât despre indicatori: aceștia se vor schimba și pe măsură ce România va lua măsuri care să îmbunătățească standardele respective. Iar asta trebuie făcut în primul rând pentru români, pentru bunăstarea lor și nu doar pentru a-și întări poziția la nivel european.
Prea mult ne-am obișnuit să justificăm anumite măsuri pentru că ne-o cer alții. Măsurile trebuie luate asumat, explicate și duse până la capăt, dacă și pentru că așa considerăm noi că trebui făcute lucrurile și nu pentru că ne-o cere Bruxelles-ul sau ne-o cer alții. E în primul rând o chestiune de atitudine. Trebuie să începem prin a ne respecta pe noi înșine.
Și tot prin atitudine, prin idei, prin verticalitate, putem să ne apropiem de nucleul dur pe teme de interes comun și acum, chiar dacă nu îndeplinim anumiți indicatori sau parametri. Nu e suficient să spunem că vrem să fim acolo. Trebuie să ne asumăm această cale, cu credibilitate și, mai ales, predictibilitate.
Și apropo de atuuri și de mize: să nu uităm că România este unul dintre cele mai importante state membre ca dimensiune și ca potențial de dezvoltare din această parte a UE. Și nu vorbim doar despre potențial. România înregistrează în momentul de față o creștere economică printre cele mai importante din UE. Investitorii continuă să fie interesați de România – și sper să nu fie puși pe fugă de măsuri iresponsabile de politică economică și fiscală. Avem câteva milioane de români care contribuie la creșterea economică a altor state membre UE. Avem multe, multe argumente care să lucreze în favoarea noastră și pe care le-am folosit și eu în întâlnirile și discuțiile pe care le-am avut anul trecut , pe când eram premier, cu mai mulți lideri europeni și chiar din afara UE.
În concluzie (…): cred ca făcând exact ce trebuie făcut si de ce avem noi nevoie pentru ca lucrurile să meargă mai bine acasă, în economie, în administrație, în privința politicilor sociale, România va deveni în același timp și un partener serios și interesant pentru nucleul dur european”, a detaliat Cioloș.