Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, miercuri, Hotărârea numărul 25, prin care Ministerul Sănătății și Ministerul Educației pot emite un Ordin comun privind reluarea anului școlar în condiții de siguranță.

Potrivit hotărârii, trebuie respectate următoarele prevederi:

a) permiterea participării zilnice cu prezență fizică la cursuri, a elevilor cu cerințe educaționale speciale, indiferent de clasă, în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiția respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2;

b) permiterea participării zilnice cu prezența fizică la cursuri a întregului efectiv al claselor a VIII-a și a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiția respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2;

c) permiterea organizării orelor remediale, cu prezența fizică, în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiția respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Ministrul Educaţiei vrea elevi la şcoală

Cu o zi înainte, ministrul Educaţiei a anunţat că vrea ca toţi elevii din clasele terminale să revină la şcoală după vacanţa de primăvară, indiferent de scenariu. Şi a trimis o solicitare în acest sens oficialilor din Sănătate. Sorin Cîmpeanu consideră că, în caz contrar, aceştia nu vor avea cum să recuperze pierderile… şi aşa destul de mari după un an de învăţământ hibrid.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: „Această lună este foarte importantă pentru pregătirea lor, nu se justifica condiţia de înjumătăţire a efectivelor de elevi în clasele terminale în conditiile în care, în aceaşi şcoală, în condiţii similare, suprafeţe identice, cei de clasa a patra pot veni la şcoală cu efectiv complet”.

Aşadar, elevii din clasele terminale se vor întoarce în bănci în data de 10 mai. Cei de a opta vor începe examenul de Evaluare Naţională pe 22 iunie. În vreme ce startul Bacalaureatului se dă pe 28 iunie. Ministrul Educaţiei a mai spus că a solicitat, din nou, introducerea testelor de salivă în şcoli şi a dat exemplul mai multor state europene, care au implementat deja această modalitate de testare.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Este vorba despre testarea elevilor care prezintă simptome specifice în timpul procesului de invatamant, precum si a elevilor care au luat la cunostinta ca sunt contacti ai unor cazuri confirmate. Ele trebuie să fie validate ulterior printr-un test pcr, dar sunt un instrument foarte important pentru a asigura protecţia sanitară.

 

Sursa: Observatornews.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.