Societatea Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, ar putea să achiziționeze Compania Naţională a Uraniului (CNU), iar legislaţia naţională s-ar putea modifica pentru ca România să capete statutul de ţară cu „ciclu nuclear închis”.

Această propunere apare în draftul aportului final al Comisiei Parlamentare de Anchetă a activităţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Este necesară analiza preluării de către SN Nuclearelectrica a CNU pentru asigurarea independenţei în achiziţia combustibilului de către producătorului de energie electrică. «Ciclul nuclear închis», precum şi achiziţia de uraniu pe termen lung în România a fost afectată prin încheierea contractului cu compania Cameco Canada la finele anului 2015. Preţul de dumping impus de Cameco a contribuit la afectarea directă a activităţii Companiei Naţionale a Uraniului şi implicit a regimului de securitate în funcţionarea SEN şi a securităţii energetice naţionale. Propunere: necesitatea realizării unui cadru legislativ pentru crearea statutului României ca ţară cu «ciclu nuclear închis»”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.